Hlavní obsah

České sdruženáře čeká v Liberci vrchol sezóny

LIBEREC

Tomáš Slavík bude největší nadějí domácích sdruženářů v nadcházejících závodech Světového poháru, které se uskuteční od pátku do neděle v Liberci a z pohledu české reprezentace v severské kombinaci budou vrcholem sezóny. Vedle něho se divákům v domácím prostředí představí také Pavel Churavý, Miroslav Dvořák a Aleš Vodseďálek.

Článek

Reprezentační kvarteto čeká postupně sprint na 7,5 km, v sobotu pak individuální závod Gundersenovou metodou na 15 km a v neděli znovu sprint na 7,5 km, do nějž však zasáhne pouze desítka nejlepších závodníků z pořadí Světového poháru a další dvacítka nejlepších podle kombinovaných výsledků z pátečního sprintu a sobotního závodu. S ohledem na klimatické podmínky se ve Vesci pojede na improvizovaném okruhu o délce pouze necelých dvou kilometrů.

Čeští reprezentanti mají za sebou trénink, v němž podle trenéra Luďka Šablatury odskákali svůj standard. "Jsme rádi, že se Světový pohár tady u nás nakonec uskuteční. Je jen škoda, že jsme nemohli trénovat doma a připravovali se tedy v Zakopaném. Ani tam však nebyly podmínky ideální," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Liberci Šablatura.

Nejvíce se očekává od Tomáše Slavíka

Naděje, které jsou vkládány do šestadvacetiletého Slavíka, vyplývají především z jeho umístění v závodech Světového poháru. "V sezóně pravidelně boduje a dokázal se umístit i v první desítce," připomněl předseda úseku sdruženářů Radek Cikl sedmé místo, které Slavík vybojoval před necelým měsícem v Klingenthalu. "Chceme i v domácím prostředí přesvědčit, že nejsme pouze popelkou mezi lyžařskými disciplínami a jdeme správnou cestou. Snažíme se zajistit, aby vzestup v této disciplíně byl déletrvající," dodal Cikl.

Slavík je na 27. místě nejlepším Čechem v průběžném pořadí seriálu. Doma by rád zaútočil na umístění mezi nejlepší desítkou. "Pokoušela se o mě sice nějaká viróza, ale už je to lepší a na výkon v závodě to nebude mít vliv. Chci hlavně dobře zaskákat, protože od toho se pak bude hodně odvíjet celý závod," prohlásil Slavík.

Zkušenosti by mohly sehrát příznivou roli v případě Pavla Churavého. "Závodit v domácím prostředí bývá vždy výhodou. Bohužel jsme toho na můstku zatím moc nenaskákali," litoval Churavý. Druhou překážkou byla delší pauza mezi závody. "Bylo potřeba udržet kluky v takovém tom správném závodním napětí. Tři týdny byla pauza a motivace potom přirozeně pozvolna klesá," uvedl Šablatura.

V Liberci jsou na závody sdruženářů již připraveni 

I přes problémy a nejistotu, zda se soutěže v Liberci vůbec uskuteční, vše přece jen směřuje ke zdárnému konci. Spokojen je i ředitel závodu Ulrich Wehling. "Můstek je velmi dobře připravený a nájezdová stopa je vynikající. Pro závody Světového poháru je vše připraveno, i když je potřeba dodělat ještě pár věcí okolo. Trať je připravena z 95 procent, dnes v noci se ještě naveze další sníh a okruh bude připraven," zhodnotil.

Jakožto bývalý trojnásobný olympijský vítěz nabídl Wehling také svůj pohled na vzestup severské kombinace v českém podání. "Zdá se, že se daří konečně překlenout dlouhodobě kritické místo, jímž byl přechod od juniorů mezi seniory," uvedl Wehling.

Reklama