Hlavní obsah

Hájek zlepšil český rekord v letech na 219 m, družstvo bylo páté

PLANICA

O plných 8,5 metru překonal skokan na lyžích Antonín Hájek vlastní český rekord v letech. Na největším můstku světa ve slovinské Planici v sobotu jednadvacetiletý reprezentant ve druhém kole soutěže družstev dolétl do vzdálenosti 219 metrů a výrazně zlepšil svůj rekordní zápis z pátečního závodu jednotlivců.

Článek

Čeští skokané především díky Hájkovi vybojovali páté místo a polepšili si o jednu pozici oproti únorovému mistrovství světa v německém Oberstdorfu. Soutěž vyhráli suverénně Norové před Finskem a favorizovaným Rakouskem.

Hájek v rozhovoru s novináři po závodu prohlásil, že si létání za dobrých podmínek opravdu užil. "Všechno mi vyšlo. Vylítl jsem z hrany a už jsem věděl, že to bude daleko. Abych nebyl spokojen, když jsem se zlepšil skoro o devět metrů! Jsem hrozně rád, opravdu jsem nečekal, že bych mohl doletět takhle daleko," uvedl.

Hájek předvedl třetí nejdelší skok druhého kola. "Věděl jsem, že lítat umím, a když skočím dobrý skok, poletím daleko," řekl Hájek, který si pochvaloval úspěšné vystoupení celého družstva. "Páté místo v týmovém závodě, to se už dlouho nepovedlo."

Mistři světa vedení Gregorem Schlierenzauerem doplatili na selhání Martina Kocha v prvním kole, v němž pokus zcela pokazil a skočil jen 105,5 m. Ve druhém se zlepšil na dvojnásobnou délku (212,5), ale na smazání obrovské ztráty to nestačilo. Světový šampion v letech Schlierenzauer navázal na páteční triumf mezi jednotlivci nejdelším pokusem dne 233,5 metru z prvního kola. O 5,5 m tak zaostal za světovým rekordem Nora Björna Einara Romörena.

Tečku za sezónou Světového poháru udělá nedělní závod v letech jednotlivců.

Skoky na lyžích - družstva:
1. Norsko (Hilde, Jacobsen, Bardal, Romören) 1715,1 b., 2. Finsko (Happonen, M. Hautamäki, J. Hautamäki, Ahonen) 1615,1, 3. Rakousko (Koch, Morgenstern, Kofler, Schlierenzauer) 1482,1, 4. Slovinsko 1477,4, 5. ČR (Hájek, Koudelka, Sedlák, Matura) 1393,1, 6. Německo 1378,9.

Reklama

Související témata: