Hlavní obsah

Rakousko není spokojeno s počtem získaných lyžařských glóbů

VÍDEŇ

Rakouští reprezentanti sice v hodnocení národů znovu jasně dominovali Světovému poháru v alpském lyžování, z dvanácti křišťálových glóbů pro vítěze však získali jen dva, navíc ještě jen "malé" za triumf v disciplíně. Tato skutečnost je v lyžařské velmoci hodnocena zmlsanými fanoušky jako neúspěch, a tak začíná hledání příčin a možná i viníků.

Článek

Přitom bilance rakouských lyžařů je znovu úctyhodná: v soutěžích SP získali muži i ženy dohromady v právě skončené sezóně 13 560 bodů, zatímco Švýcaři na druhém místě 6458 a Italové na třetím 6324. Ze 75 závodů vyhráli Rakušané 24 a získali celkem 72 míst na stupních vítězů. Na "bedně" tedy stál zástupce Rakouska v průměru prakticky po každém závodě.

Jenže Rakousko je zvyklé vyhrávat, loni například ženy zvítězily ve všech kategoriích. Letos získala pouze jeden malý glóbus za vítězství ve slalomu Marlies Schildová. Jediný mužský glóbus vybojoval za super-G Hannes Reichelt.

Šéf alpských disciplín v Rakouském lyžařském svazu Hans Pum zdůraznil, že sezóna vůbec nebyla špatná, jen těch glóbů bylo prostě málo. Na omluvu poukázal především na nezvykle velkou sérii zranění, která letos rakouské lyžaře provázela. Připustil však, že poněkud za očekáváním zůstali specialisté na jednotlivé disciplíny.

Nepřímo pak v prvním hodnocení kritizoval Benjamina Raicha za to, že příliš rád jezdí sjezdy a vydává na ně zbytečně mnoho sil, přestože mu přinášejí málo bodů. Přitom právě Raich byl jediným z Rakušanů, kdo měl mezi muži šanci bojovat o velký glóbus. Podle Puma se měl spíše zaměřit na kombinace.

Změny na místech trenérů však Pum vyloučil. "Hlavní trenéři u mužů i u žen zůstanou, dojde jen k malým personálním rošádám," prohlásil v rozhovoru pro dnešní vydání listu Die Presse.

Reklama