Hlavní obsah

Šlesingr vítězství nečekal, chtěl být do dvacátého místa

PRAHA

Český biatlonista Michal Šlesingr v neděli v Oslu poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru. Na Holmenkollenu zvítězil v závodě na 15 kilometrů s hromadným startem, když ve finiši porazil Rusa Nikolaje Kruglova o jednu desetinu sekundy. „Na cílové čáře jsem periferně viděl, že jsem první,“ řekl novinářům Šlesingr po příletu do Prahy.

Článek

Podmínky v Oslu nebyly pro Šlesingra příznivé, pomalý a těžký sníh, to český biatlonista nemusí. Po předchozích dvou závodech si žádné velké naděje nedělal. „Sprint se mně nejel moc dobře a stíhačku jsem nedojel,“ poznamenal. „Očekávání do závodu s hromadným startem bylo nulové. Byl jsem hrozně oslabený. Říkal jsem si, že když budu do dvacátého místa, tak že to bude dobrý výsledek,“ přiblížil své předstartovní vyhlídky.

Úvodní metry však dodaly Šlesingrovi sebevědomí. „Na začátku jsem zjistil, že mně jedou dobře lyže,“ pochvaloval si. Po poslední střelecké položce ztrácel na vedoucího Kruglova jen 8 sekund. „Strávil jsem tam hodně času, ale zastřílel jsem to čistě,“ pokračoval. Ztrátu na ruského biatlonistu dokázal brzy smazat. „Nechtěl jsem, aby nás dojeli, tak jsme spolupracovali až do cíle,“ popsal závěrečné kilometry.

„Bylo to hodně rychlé, ve finiši jsem jel spíše za ním, abych ušetřil síly. Do cílové rovinky jsem nabral větší rychlost a chtěl jsem to zkusit. Na čáře jsem pak periferně viděl, že jsem byl první,“ povídal spokojeně na Ruzyňském letišti. Před závodem si říkal, že do dvacátého místa by to bylo dobré umístění, nakonec slavil vítězství. „Tento úspěch byl obtížně dobytý,“ dodal.

První polovinu sezóny neměl Šlesingr nejlepší. „Začátek byl normální, pak to ale nestálo za nic. Před MS jsme udělali odběry, které dopadly špatně. Byl jsem hodně unavený. Je to i v hlavě, vše se odvíjí od výsledků,“ hledal příčiny neúspěchů. „Zlom nastal po mistrovství světa. Začal jsem si věřit,“ pokračoval.

Před začátkem sezóny si dal za cíl skončit v celkovém pořadí Světového poháru do 16. místa, nakonec je z toho pozice o tři příčky horší. „V lednu jsem zahodil všechny cíle, nemělo smysl se na to soustředit. Devatenáctá pozice v celkovém hodnocení není tak špatný výsledek potom, jak se to vyvíjelo,“ nebyl zklamaný.

Žádné velké oslavy zatím neproběhly. „Měl jsem toho dost. Teď budu odpočívat, ještě mě čeká testování běžek ve Francii,“ nechal se slyšet a dodal, že uvažuje o změně dodavatele lyží: „Chci zkusit Fischer nebo Rossignol.“

Reklama