Hlavní obsah

Američanka Vonnová má odvážný sen

VAL D'ISERE/PRAHA

Předvídatelnější než to, jestli se Američanka Lindsey Vonnová skutečně stane hvězdou lyžařského šampionátu, má být ve Val d'Isere počasí.

Článek

Nová „hračka“ zvaná Arôme, poslední verze numerického modelu, který simuluje chování atmosféry, umožní předpověď s vysokým rozlišením. Bude sněžit, nebo foukat? Bude možné závodit? Zvlášť pro start rychlostních disciplín je počasí limitující. I pro příběhy lyžařů.

Fandové budou velebit pořadatele, vstup na MS je zdarma, a také zřejmě řadu jmen nových šampiónů. Hvězdou se může stát Vonnová, která sní o tom, že získá jako první žena medaili ve všech pěti individuálních závodech. Původně specialistka na rychlostní disciplíny, za svobodna Kildowová, se stala všestrannou lyžařkou. Titul mistryně ale nemá. „Když se zadaří, mám na to, abych byla na bedně pětkrát,“ tvrdí. Dosud se podobný kousek povedl Kjusovi z Norska ve Vailu v roce 1999.

„Hlavně je ale mým cílem vyhrát sjezd,“ říká odvážná Vonnová. Zato Švédka Pärsonová při současné formě těžko obhájí tři zlata z minulého šampionátu, superG asi nevyhraje Ital Staudacher, je z formy. Vítěz kombinace z Aare Albrecht se zranil...

Hvězdou tak může být i všestranný Ivica Kostelič, lídr SP. K super-G vzhlíží legenda – Rakušan Hermann Maier. V šestatřiceti se chce lyžováním stále bavit. „Je fajn vědět, že jsem schopen zase lyžovat stejně rychle jako ti nejlepší.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.