Hlavní obsah

Lukáš Bauer: Největší úspěch? Naše skvělé děti

PRAHA

Nejlepší český lyžař současnosti Lukáš Bauer o víkendu vybojoval šestý titul mistra republiky a v pondělí se o dojmy z právě skončené sezóny podělil v chatu se čtenáři Sport.cz. Ti se mimojiné dozvěděli jeho názory na letošní mistrovství světa v Liberci, poznali podrobnosti o jeho tréninku, a odhalil jim i svá očekávání na olympiádě ve Vancouveru v příštím roce.

Článek

"Sezónu hodnotím jako úspěšnou - ziskem medaile z MS jsem splnil, co jsem si před začátkem letní přípravy vytyčil. Problémem a to celkem závažným byly dlouhotrvající zdravotní problémy, které velmi komplikovaly přípravu, ale i přesto hodnotím tuto sezónu jako druhou nebo třetí nejlepší v mé dosavadní kariéře," prohlásil Lukáš Bauer.

Vrcholem bylo domácí MS v Liberci, které řada příznivců kritizovala, Bauer to však neviděl až tak černě. "Sněhové podmínky byly výborné, organizačně během MS vše většinou klapalo na 100%, kvalitní dobrovolníci a ubytování, diváci - super, ostatní neřeším," shrnul šampionát a nevyhnul se ani otázce na možný rozkol v českém týmu. "Myslím si, že parta jsme celkem dobrá bez výraznějších problémů. Na ponorku při dlouhodobých pobytech občas taky dojde, ale to je myslím normální..."

Spekulace provázely ostatně i jeho loňský triumf ve Světovém poháru. "Spekulace jsou vždycky. Pro někoho je to snazší než si přiznat, že je někdo lepší apod. Občas mě to mrzí, ale postupem času jsem se naučil to nějak neřešit...kdo věří - věří, kdo nevěří - neuvěří," řekl Bauer, jenž ani po konci lyžařské sezóny nezahálí. "Za rok natrénuji asi tak 800 hodin čistého času. Odhadem naběhám tak 1500km, na kole tak 3000km a nalyžuji tak 5500km," vypočítal ohromné tréninkové dávky.

ON-LINE  CHAT  SPORT.CZ:
LYŽOVÁNÍ:Český reprezentant Lukáš Bauer

Při teplejším počasí si rád zazávodí na horském kole a dost času mu také zabere studium na Technické univerzitě v Ostravě. "Ekonomie,management a informatika v oblasti veřejné správy, detašované pracoviště Most," vyjmenoval lyžař, jehož dětským idolem byl Gunde Svan a nyní obdivuje Estonce Veerpala. V následujících dnech se také rodák z Ostrova nad Ohří promění v hokejového fanouška, vždyť karlovarská Energie bude hrát finále extraligy.

Vrcholem Bauerovy další sezóny bude nepochybně olympiáda ve Vancouveru. "Samozřejmě bych byl rád, kdyby někdo z českého týmu získal jakoukoli medaili z OH. Pokud štafeta, bylo by to super. Určitě máme takto kvalitní závodníky v týmu, bude záležet jak vyjde zdraví a forma v porovnání s ostatními," řekl stříbrný medailista z Turína.

Když měl 31letý držitel několika světových medailí a Křišťálového glóbu jmenovat svůj největší úspěch, měl hned jasno: "Největší úspěch? Naše skvělé děti," odpověděl dvojnásobný otec. A nebojí se ani o budoucnost českého lyžování. "Z mladších závodníků se dobře rýsuje zejména Martin Jakš a letos začal s dobrými výsledky i sprinter Aleš Razým. Doufám, že někteří ještě přibudou."

Reklama