Hlavní obsah

Skokan Koudelka tvrdí, že je na sezonu připraven nejlépe v životě

PRAHA

Víc zábavy bylo v týmu skokanů na lyžích před novou olympijskou sezonou, jež začne ve čtvrtek ve finském Kuusamu, a nejlepší český závodník Roman Koudelka si ji užívá. Dvacetiletý skokan z Lomnice nad Popelkou tvrdí, že je připraven nejlépe v kariéře, ale o cílích tradičně nehovoří a hodnotit se hodlá až po závodech. Dvakrát devátý muž z mistrovství světa v Liberci už prý také vylepšil svou letovou fázi, v níž byl loni v křeči.

Článek

Léto hodnotil pozitivně, třebaže se mu v Grand Prix nedařilo úplně podle představ, i když v Pragelatu byl na velkém můstku druhý. "Protože se do tréninku začalo zapojovat více zábavy," kvitoval Koudelka zejména výměnu trenéra.

David Jiroutek totiž na rozdíl od Rakušana Richarda Schallerta mohl se skokany více komunikovat. "Byla legrace, chodili jsme střílet lukem, lézt, jezdili jsme na monokole i lítali v letadle. Ale to jsme si mysleli, že jsme mrtví, protože chvíli řídil Jandys," popisoval Koudelka s úsměvem situaci s Jakubem Jandou za kniplem.

Legrace šla trochu stranou na začátku podzimní přípravy. Koudelka ve spolupráci s osobním trenérem Lubošem Plecháčem dolaďoval kombinézu, boty, tvrdě pracoval na fyzické kondici. To se vyplatilo, testy prokázaly výrazné zlepšení odrazových schopností. "Ujistil jsem se, že to jde nahoru," prohlásil Koudelka.

Na sněhu kvanta skoků sice nemá, ale příprava prý byla přesto kvalitní. V Lillehammeru se totiž na sklonku minulého týdne kvůli špatným podmínkám neskákalo. "Ale pak jsme udělali kvalitní tréninky, chvíli dokonce pršelo i chumelilo, takže jsme si vyzkoušeli všechny možné podmínky a nájezdovou stopu za každého počasí," prohlásil Koudelka. "Takže připravení jsme," ujistil skokan, kterého na úvodní SP do Finska doprovodí Janda, Martin Cikl a Lukáš Hlava.

Pracoval na odstranění křeče

Koudelka během léta i podzimu pracoval na odstranění křeče během letové fáze. "Určitě jsem se zlepšil o 120 procent," věřil skokan. V létě se mu ještě moc nedařilo, ale v tréninku mu odstranění křeče šlo. Nyní Koudelka věří, že se mu bude dařit i v závodech. "To je něco jiného, uvidím," řekl. V Kuusamu je jako první na programu soutěž týmů, což by mohlo české skokany vyburcovat. "Skákali jsme nadprůměrně, nemuselo by to být špatné," doplnil.

Reprezentanti měli napilno. Sotva se vrátili v pondělí z Norska, dnes v sedm hodin ráno už letěli do Finska. Kvůli tradičně špatným povětrnostním podmínkám v Kuusamu nechtěl Koudelka věštit. "Uvidí se na místě, i když má být velká zima a žádný vítr," uvedl skokan. V únoru ho čekají první olympijské hry, kterým dává přednost před závody SP. "Mám sny, jak by to letos mělo dopadnout, ale zase to neřeknu," prohlásil.

Je rád, že v průběhu roku a také na olympiádě ještě nevstoupí v platnost nové pravidlo o přepočítávání délky skoku podle síly větru. "Je to těžké hodnotit. Něco vylepšili, trochu se to posunulo, ale je dobře, že v sezóně i na olympiádě bude všechno při starém," uvedl odpůrce nového hodnocení. "Na konci roku se uvidí, jestli si budu zase stěžovat, nebo budu spokojen," dodal Koudelka.

Reklama