Hlavní obsah

Bauera štval slabší závěr, druhé místo ale nakonec bral

PRAHA/TOBLACH

Devět kilometrů ze čtvrtečního dílu Tour de Ski letěl Lukáš Bauer stopou jako vítr a na mezičasech figuroval na prvním místě. Závěr klasické desítky ale v Toblachu nezajel ideálně a nakonec jej o necelé dvě sekundy předstihl Švéd Rickardsson. Prvotní zklamání ale netrvalo dlouho. Český bězec na lyžích si výrazně polepšil v průběžném pořadí seriálu a dostal se do přímého boje o stupně vítězů, který pokračuje v sobotu ve Val di Fiemme.

Foto: Armando Trovati, ČTK/AP

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer v italském Toblachu během seriálu Tour de Ski

Článek

„Jsem za druhé místo rád, je lepší než třetí,“ prohlásil Bauer se smíchem po závodu. Po projetí cílem v něm nicméně převládaly smíšené pocity. „Byl jsem naštvanej. Sám na sebe, protože jsem to svým způsobem prokaučoval. V rámci Tour je to relativně jedno, ale šlo o prestiž, jestli první nebo druhé místo,“ poznamenal.

Krušnohorský běžec odstartoval intervalový závod výborně a na mezičasech za sebou nechával všechny soupeře, kteří byli v pořadí Tour před ním, včetně lídra Pettera Northuga. Jen Rickardsson dokázal dábělské tempo udržet a nakonec Bauera předčil. „Měl jsem trochu problémy ve sjezdech. Lyže jely dobře, ale občas jsem nejel v ideální stopě a měl jsem pocit, že vyletím z trati. On měl taky lepší informace, ale na to se nemůžu vymlouvat. Je jasný, že jsem neodolal jeho nástupu a závěr jsem měl slabší,“ připustil český reprezentant.

Honba za cennými vteřinami stála Bauera dost sil, potvrzené mezičasy jej ale hnaly dál. „Po prvním kole jsem toho měl dost, trápil jsem se. Když mi ale hlásili, že jedu nastejno s Rickardssonem, za námi jede pár vteřin Northug a když jsem dojel Di Centu, který se pohyboval na pátém šesté místě, tak to pomohlo. Druhé kolo ale bolelo hodně,“ přiznal.

Nic není dané 

Jen co se dal trochu dohromady, čekal nejlepšího českého běžce v Tour přesun do Val di Fiemme, kde se po volném pátku jede v sobotu dvacet kilometrů klasicky s hromadným startem a v nedělním finále se peloton bude tradičně šplhat do cíle na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis. „V pátek bude tradiční program. Půjdeme se projít po trati, určitě mě jako obvykle čeká dopingová kontrola a měl bych jít brzo spát. Vždycky si říkám, že v osm ulehnu, ale když v sedm začíná večeře, tak to nikdy úplně nevyjde,“ podotkl Bauer.

Ještě před odjezdem z Toblachu už měl ale v hlavě víkendové pokračování. „V sobotu se nebudu moc flákat. Budu muset reagovat na dění kolem sebe a v cíli co nejméně ztratit, kdyby se tam někdo utrhl. Northug a Hellner jsou odskočený a pět nás je v pár vteřinách. Nejlepší by bylo, kdyby tak dva lidi odpadli a co nejvíc jsme se přiblížili vedoucí dvojici. Do poslední etapy by bylo lepší vyjet ve dvou, ve třech než třeba sám před trojicí,“ uvažoval o možném vývoji.

Bauer po šesti dílech Tour ztrácí na vedoucího Nora Northuga 34 sekund, od druhého Hellnera ze Švédska má odstup 14 sekund. Třetí Němec Teichmann už má ale výhodu jen necelých pěti sekund… „I díky skladbě závodů je to letos hodně vyrovnaný a nic jasného zdaleka není. Poslední dva závody budou hodně náročný,“ konstatoval na závěr vítěz Tour z roku 2008.

Reklama