Hlavní obsah

Sezóna byla bomba, radoval se Churavý, i když na MČR nevyhrál

HARRACHOV

Životní sezónu má za sebou sdruženář Pavel Churavý. Až na ni jednou bude vzpomínat, tak mu v paměti vytane série skvělých výkonů ve Světovém poháru, celkové sedmé místo a jako perlička pátá pozice na olympijských hrách ve Vancouveru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český sdruženář Pavel Churavý na desetikilometrové trati ve Vancouveru

Článek

"Sezóna byla bomba, bezva a jen tak na ni nezapomenu," řekl Churavý  po středečním mistrovství republiky. V Harrachově sice nevyhrál, doběhl druhý, ale radost mu to nekazilo. "Ne, mám za sebou životní sezonu, i když jsem už unavený," uvedl sdruženář.

Devětkrát se Churavý vešel v závodech SP do elitní desítky a nejlépe zajel v Schonachu, kde obsadil druhé místo. V konečném hodnocení mu to vyneslo sedmou příčku, což je nejlepší český výsledek za uplynulých devět let. Ladislav Rygl byl v roce 2001 šestý.

Nyní se Churavý těšil se na regeneraci. "Odpočinek? Já už ani nevím, jak se odpočívá," poznamenal. Energii nejraději nabírá v rodinném kruhu. Od manželky Terezy dostal hned po doběhu do cíle domácího šampionátu pusu a potěšil se pohledem do kočárku na syna Františka. "Ale v noci mě moc vyspat nenechal," pousmál se.

I manželka se těšila na jarní měsíce, kdy bývá Churavý doma po dlouhých týdnech odloučení. "Pavel se stará o baráček, aby nám to fungovalo, a když má čas, tak si hraje s Fanouškem. Doteď toho času moc nebylo, ale teď nám to vynahradí," řekla Tereza Churavá.

V plánu je kolaudace

Domek v Liberci bude hlavní náplní sdruženářova času v nadcházejících týdnech. Plánoval, že brzy bude kolaudace. "Doufám, že mě čeká jenom papírování. už nějaké revize mám, tak uvidíme," řekl Churavý. Pak přijde na řadu vybavení. "Nemáme tam zatím nic nového, tak začneme nakupovat nábytek, postel a možná dojde i na televizi," uvedl.

Na přelomu dubna a května možná vyrazí s rodinou k moři. "Chtěl bych aspoň jednou," řekl. Lenošit ale úplně nevydrží, pořád se musí jako většina sportovců hýbat. "Úplně se nedá pohyb vynechat. Kdybych tři dny nic nedělal, pak by mně to chybělo," řekl Churavý.

Už během letošní povedené sezony se rozhodl, že v 33 letech, které oslaví v dubnu, nebude v té další chybět. "Chci určitě jet, protože Oslo je velká motivace, tam to bude hezký," připomněl světový šampionát, který se za rok uskuteční na Holmenkollenu.

Až po další sezoně se rozhodne, co bude dál. Doma má od rodiny velkou podporu. "Život se sdruženářem je pestrý i náročný, ale dá se to zvládnout a není to napořád. Až bude chtít skončit, tak skončí, ale jedině na základě jeho rozhodnutí," uvedla manželka.

Reklama