Hlavní obsah

Radikální řez v běžecké reprezentaci: Petrásek povede místo jedenácti pět závodníků

PRAHA

Experiment nevyšel a mužskou reprezentaci v běhu na lyžích, která se v olympijské sezóně nafoukla na jedenáct závodníků, čeká výrazné zeštíhlení. Trenér Miroslav Petrásek pro příští sezónu počítá s pěticí svěřenců. „Reprezentační dres nebudeme rozdávat každému. Jedenáctičlenný tým výsledkové očekávání nenaplnil,“ říká zkušený kouč.

Článek

„Po letošní sezóně bylo jasné, že nás čeká velká změna. Kvalita reprezentanta je, když dokáže bodovat v silně obsazeném Světovém poháru. To ten jedenáctičlenný tým nenaplnil, reprezentační dresy nebudeme rozdávat zadarmo,“ vysvětloval Petrásek po vyhlášení ankety Král bílé stopy.

Kdo tedy v reprezentaci zůstal a kdo naopak o dres přišel? „Zůstává úspěšné kvarteto z olympijské štafety Lukáš Bauer, Martin Koukal, Jiří Magál a Martin Jakš plus sprinter Dušan Kožíšek. Ti si nominaci do národního týmu zasloužili,“ má jasno Petrásek. Vrátka do reprezentace zůstala uzavřena pro Aleše Razýma, Václava Kupilíka, Jana Rykra a dálkové běžce Petra Nováka se Stanislavem Řezáčem. Třicetiletý Milan Šperl po letošní sezóně ukončil aktivní kariéru a hodlá se naplno věnovat právní praxi.

Trenér českých běžců je připravený svůj tým rozšířit, chce ale výsledky. „Každý bude mít šanci dokázat při kontrolních závodech, FIS závodech či závodech Evropského poháru, že do reprezentace patří a vyjet si účast ve Světovém poháru,“ vysvětluje Petrásek.

Specifická je situace kolem sprintera Aleše Razýma, který v roce 2009 zazářil šestým místem na mistrovství světa v Liberci, v olympijské sezóně ale formu marně hledal. „Poslední rok se mu ale nepodařil a bude holt muset o místo bojovat. Nehodili jsme ho ale přes palubu, bude s námi trénovat v rámci Dukly. Bude mít stejně kvalitní přípravu, aby mohl podávat vynikající výsledky. Je to vzkaz pro všechny, že jeden dobrý výsledek neznamená doživotní zajištění místa v mančaftu. Pro Aleše je to signál, že něco možná přišlo malinko zadarmo,“ říká bez skrupulí Petrásek.

Po zeštíhlení reprezentace Petrásek očekává zkvalitnění přípravy a také finanční stabilitu. Na jeho tým totiž bude méně prostředků, možná až o třetinu.

„Tento týden chceme najít na toto téma společnou řeč. Tahle generace je výjimečná a řekla, že bude ještě čtyři roky pokračovat. Chceme, aby měla odpovídající podmínky. Vypadá to, že je to hodně peněz. Bohužel jsme dražší, jezdíme za sněhem a podobně jako Martina Sáblíková jsme pořád z domu. Ale funguje to, medaile vozíme. Takže je to určitě dobrý vklad, jako vzor pro mládež. Zaplaťpánbůh za každého mladého, který bude sportovat a nestane se alkoholikem nebo nezačne fetovat,“ je přesvědčený Petrásek.

Reklama

Související témata: