Hlavní obsah

Bank si klidně dá k večeři soba, čeká body

PRAHA

V temnotě ponořené Laponsko vítá sjezdařská esa, v Levi se o víkendu naplno rozjede Světový pohár v alpském lyžování. „Ve finské rovině je tam jediný kopec široko daleko,“ říká česká jednička mezi muži Ondřej Bank. Čeká ho slalom, po „obřákovém“ říjnovém prologu na ledovci v Söldenu dojde na disciplínu, která je díky mistryni světa Šárce Záhrobské pro české fandy nejzajímavější.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sjezdaři Ondřej Bank (vlevo) a Filip Trejbal na tiskové konferenci.

Článek

Ponurá polární noc dodá neotřelou kulisu sjezdařskému dění. „Všechno kolem je bílé, má to atmosféru, nestěžuju si,“ pokračuje český sjezdařský dravec. I sobí spřežení dorazí pod svah. K tomu vířivky, sauny ve stanech u tribun pro odvážlivce. „Soba si k večeři klidně dám, když bude, ale jiné místní speciality nemusím,“ usmívá se Bank.

Čirá sklíčka

Čeká ho jeden z mála závodů v sezóně pod umělými světly. „To mi nevadí, budu brát skoro čirá sklíčka do brýlí, nemusí se řešit takové věci, jako je přechod ze slunce do stínu.“

Po letech mohl trénovat bez zdravotních problémů, drsná zlomenina z Kitzbühelu je zhojena. Příprava mu vyšla jako nikdy předtím, v Chile trénoval sjezd. Mužský tým pak spojil síly i s lidmi od Záhrobské. „Na Mölltalu nám trenéři prolili sjezdovku vodou, což ne všude povolí, a trénovali jsme na ledové, preparované trati jako při závodech,“ libují si Bank i královna domácích svahů Záhrobská.

„Dojíždět na stupně a nevypadávat,“ má 25letá lyžařka jasno o tom, jak zaútočit na celkové prvenství v její nejsilnější disciplíně. „Pro mě je teď slalom výkonnostně nastejno s obřákem, chci body, bez nich to bude neúspěch,“ chce být Bank mezi třiceti nejlepšími. „A v průběhu zimy do desítky,“ přeje si čerstvý třicátník, zbrojící opět na kombinaci, jež mu už vynesla i pozici na stupních ve Světovém poháru.

Filip Trejbal pro změnu zúžil zaměření. Už žádné pokusy v rychlostních disciplínách. „Chci se soustředit na to, co mi nejvíc jde, ušetřit síly i prostředky,“ nastiňuje plán pro sezónu excentrický vousáč, juniorský exmistr světa ve slalomu. „Když budeme zdraví, přijdou velké výsledky,“ věří Tomáš Bank, trenér reprezentace a bratr sjezdaře.

Reklama