Hlavní obsah

Ženatý Ammann našel novou motivaci: Turné čtyř můstků

KUUSAMO

Jako ženatý muž a s jasným cílem vstoupí do nadcházející sezóny švýcarský fenomén skokanských můstků Simon Ammann. Čtyřnásobný olympijský vítěz, úřadující král Světového poháru a letecký šampión chce zkompletovat svoji sbírku úspěchů a vyhrát i prestižní Turné čtyř můstků.

Foto: Bob Strong, Reuters

Švýcarský skokan na lyžích Simon Ammann oslavuje vítězství v Lillehammeru a celkový triumf ve Světovém poháru.

Článek

Vyhrál ve skokanském světě už skoro všechno. Přesto neměl problém najít si motivaci, která ho požene dál. Turné čtyř můstků je velkou výzvou. "Samozřejmě, tohle je jasná priorita, abych získal chybějící pohár," řekl Ammann. Má i cíl pro mistrovství světa v Oslu. "Individuální medaili už mám, v Norsku chci uspět s týmem."

Výhry přinášejí prázdnotu

Devětadvacetiletý Ammann řešil po uplynulé veleúspěšné sezóně motivační problém. Podobně jako třeba jeho krajan cyklista Fabian Cancellara zjistil, že výhry nepřinášejí jen slávu a peníze, ale i určitou prázdnotu. "Po psychické stránce je těžké se s tím srovnat. Nemohl jsem olympiádu dostat z hlavy, většinu prostoru dlouho zaplňovaly vzpomínky, ale naštěstí přišlo volno a léto," usmál se Ammann.

Švýcarský skokan, přezdívaný Harry Potter, přiznal, že by byl nejradši, kdyby minulá sezóna neskončila. "Vyhrávat je návykové a těžko se s tím člověk loučí," podotkl Ammann. Úspěch na olympiádě v Salt Lake City 2002 ho ale naučil, že první místo není vše. "Po Salt Lake City jsem si myslel, že mi svět leží u nohou, ale zmýlil jsem se. Teď můžu téhle zkušenosti využít a dávat si jen reálné cíle," řekl skokan.

Ammann se dokonce o tom, jak se vypořádat s očekáváním sebe sama a okolí, dlouho bavil s Martinem Schmittem. Němec určitě měl co vyprávět o tom, jak po úspěchu přichází pád. "Nesmíte si myslet, že existuje jenom vítězství, že to je jediná existující dimenze. Teď jsem uvolněný a nenechám se zatlačit do kouta."

Kvůli zádům si nemohl ani zavázat tkaničky

V létě Ammann řešil i zdravotní problémy. Kvůli bolestem zad si údajně nemohl ani zavázat tkaničky. Musel hodně speciálně cvičit, aby vyrovnal nestabilitu v bederní oblasti. "Dostal jsem se z toho, snad se to bude nadále zlepšovat," doufal.

Záda mohou ovlivnit délku jeho kariéry. Teoreticky je možné, že po letošní sezóně dá skokanským lyžím sbohem. "Nevím, kdy skončím. Třeba po této sezóně, ale pokud půjde všechno dobře, tak se možná objevím na olympiádě v Soči," řekl.

Jisté je jedno. Od června není na všechno sám. Při obřadu u Curyšského jezera si vzal za ženu Janu Janovskou. "Dostala mě, protože výborně vaří," vtipkoval.

Reklama