Hlavní obsah

Super-G vyhrála Görglová a má první zlato z MS v kariéře

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Vítězkou superobřího slalomu, úvodního závodu na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v německém Garmisch-Partenkirchenu, se stala Rakušanka Elisabeth Görglová a vybojovala tak své první zlato z MS v kariéře. Druhá skončila se ztrátou pěti setin Američanka Julia Mancusová, třetí byla domácí hvězda Maria Rieschová, která za vítězkou zaostala o 21 setin.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Rakouská lyžařka Elisabeth Görglová během superobřího slalomu na mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu.

Článek

Se sedmým místem se musela spokojit favoritka a obhájkyně titulu Lindsey Vonnová z USA, která měla nedlouho před začátkem šampionátu v tréninku pád a stále se podle svých slov necítí v pořádku, problémy má prý zejména s koncentrací. Přesto se nakonec dnes ráno rozhodla do závodu nastoupit, ale už do začátku ztrácela a první vystoupení na šampionátu pro ni skončilo zklamáním.

"Nemám problém se s tím vyrovnat, protože dnes jsem to nebyla já," prohlásila Vonnová. "Moje hlava dnes se mnou nejela. Nebyla jsem agresivní, nebyla to dobrá jízda," řekla olympijská vítězka ve sjezdu a dokonce se pustila do kritiky tratě. "Byla hodně nebezpečná," uvedla.

Ve vítězství Görglové je i kus symboliky, neboť nazpívala oficiální hymnu šampionátu a živě ji předvedla také při pondělním slavnostním zahájení. Svou dnešní jízdou si titul zasloužila, neboť od začátku na velmi náročné a zmrzlé sjezdovce Kandahar jela agresivně, přitom čistě a plynule. "Lizz" si tak dala předčasně dárek k třicátým narozeninám, které oslaví příští týden v neděli.

Mám velkou radost, řekla Rakušanka

"Když jsem se podívala na výsledkovou tabuli, uvědomila jsem si, že to byl celkem rychlý čas. Byla to dobrá jízda," pochválila se Görglová. "Na takovéto trati musíte být agresivní a bojovat, což jsem přesně udělala. Mám velkou radost," hodnotila Görglová, která má na svém kontě bronz z kombinace z loňského MS ve Val d'Isere a dva kovy stejné hodnoty z OH ve Vancouveru ve sjezdu a obřím slalomu.

Rieschová dnešní medaili může považovat za velký úspěch, neboť super-G není její nejsilnější disciplína. "Myslím, že jsem dneska byla uvolněná, bez stresu. Větší strach jsem měla při jízdě Lindsey (Vonnové)," řekla Rieschová, kterou s Američankou pojí dlouholeté kamarádství. "A když mám medaili, tak můžu dál závodit úplně v pohodě," radovala se Němka, která v Ga-Pa vyrůstala a zažila první lyžařské krůčky.

Dramatický pád měla v dnešním závodu olympijská vítězka Andrea Fischbacherová po chybě v polovině trati, kdy začala nepochopitelně před jednou ze zatáček brzdit a zavlékla se jí lyže do branky. Závod byl asi na deset minut přerušen. Vážně spadla i domácí lyžařka Gina Stechertová, obě se však podle posledních zpráv nezranily.

Závod nedokončila také jedna ze tří českých reprezentantek Klára Křížová. Andrea Zemanová obsadila se ztrátou 5,60 sekundy 32. místo, Pavla Klicnarová byla s mankem 10,38 sekundy předposlední. Závod dokončilo 38 lyžařek, cíl nevidělo deset startujících.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):
Ženy - super-G:
1. Görglová (Rak.) 1:23,82, 2. Mancusová (USA) -0,05, 3. M. Rieschová (Něm.) -0,21, 4. Gutová (Švýc.) -0,44, 5. Fenningerová (Rak.) -0,82, 6. Curtoniová (It.) -0,83, 7. Vonnová (USA) -0,84, 8. Suterová (Švýc.) -0,93, 9. Merighettiová (It.) -1,09, 10. Pärsonová (Švéd.) -1,17, ...32. Zemanová -5,60, 37. Klicnarová -10,38, Křížová (všechny ČR) nedokončila.

Reklama

Související témata: