Hlavní obsah

Rakouští sdruženáři vyhráli po olympiádě i mistrovství světa

OSLO

Soutěž družstev v severské kombinaci vyhráli na mistrovství světa v Oslu Rakušané, kteří zopakovali rok starý triumf z olympiády ve Vancouveru. Za nimi dnes skončili Němci a domácí Norové. České kvarteto Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík, Aleš Vodseďálek a Lukáš Havránek obsadilo 10. místo.

Článek

Závod na 4x5 kilometrů sice z první pozice zahajovali Francouzi, kterým perfektně vyšla skokanská část, hlavní favorité na medaili je však brzy dostihli. Trojice Norsko, Rakousko, Německo se sjela v polovině třetího úseku. Pak domácí Jan Schmid neudržel tempo a jeho manko už finišman Magnus Moan stáhnout nedokázal.

O zlato tak bojoval stříbrný z individuálního závodu Tino Edelmann se zkušeným Rakušanem Mariem Stecherem, jenž měl v cílové rovince více sil. Stejně jako ve Vancouveru se ze zlata radovali i další členové úspěšné štafety David Kreiner, Bernhard Gruber a Felix Gottwald. "Tohle je můj první titul, takže jsem na sebe i na tým pyšný," řekl třiatřicetiletý Stecher, který měl dosud dvě stříbra a bronz.

Češi vybíhali po skoku jako devátí s dvouminutovou ztrátou. Nakonec je předstihlo ještě kvarteto Itálie a v cíli se objevili s mankem čtyři a půl minuty. "Výsledek to nebyl dobrý. Říkali jsme si, že by to mohlo být do osmého místa, možná líp, ale po skokanské části se to rozplynulo," řekl český finišman Havránek. "Budeme se muset snažit na velkém můstku, tam by nám to mohlo jít," doufal dvacetiletý sdruženář.

Pro Havránka byla štafeta premiérou na šampionátu i mezi elitou. Ještě nikdy nejel Světový pohár, startoval jen v Kontinentálním. "Je to velký zážitek jet na Holmenkollenu. Užívám si to, je to super," řekl harrachovský rodák, kterému do týmu pomohlo, že se na univerziádě zranil Petr Kutal a Pavel Churavý je z formy.

V cílové rovince, ač jel desátý, se snažil přilákat pozornost. "Chtěl jsem si to ve finiši co nejvíc užít. Abych rozhecoval diváky a zatleskali mi," řekl Havránek, který se v lednu v závodu Kontinentálního poháru prosadil na sedmé místo a předloni byl devátý na MS juniorů v Tatrách.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Severská kombinace - družstva (střední můstek, 4x5 km):
1. Rakousko (Kreiner, Gruber, Gottwald, Stecher) 48:07,8, 2. Německo (Rydzek, Frenzel, Kircheisen, Edelmann) -2:03,0, 3. Norsko (Kokslien, Klemetsen, Schmid, Moan) -40,8, 4. USA -54,8, 5. Francie -1:30,4, 6. Japonsko -2:03,0, ...10. Česko (Dvořák, Slavík, Vodseďálek, Havránek) -4:38,2.

Reklama