Hlavní obsah

Lyžařům odpadl v Lenzerheide i obří slalom, malý globus má Ligety

LENZERHEIDE

Kvůli sněhu s deštěm byl ve finále Světového poháru ve sjezdovém lyžování v Lenzerheide zrušen i obří slalom mužů. Malý křišťálový globus získal Američan Ted Ligety, který před závěrečným závodem vedl o 77 bodů. Ženský slalom se v pátek organizátoři pokusí uspořádat.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zlatá radost Američana Teda Ligetyho v cíli obřího slalomu na MS v Ga-Pa.

Článek

Nepříznivému počasí ve švýcarském středisku padly za oběť už čtvrteční superobří slalomy mužů i žen. V pátek se měli v Lenzerheide představit oba čeští zástupci ve finále, ale Ondřej Bank o svou příležitost přišel. V konečném pořadí své nejúspěšnější letošní disciplíny zůstal na 14. místě se ziskem 112 bodů.

Šestadvacetiletý Ligety v této sezóně obřímu slalomu kraloval. V Garmisch-Partenkirchenu vyhrál před měsícem mistrovství světa a k malému globu vykročil třemi triumfy v úvodních třech závodech. Trofej za tuto disciplínu získal už potřetí v kariéře, což se mu povedlo jako pátému v historii po Ingemaru Stenmarkovi, Albertu Tombovi, Michaelu von Grüningenovi a Hermannu Maierovi.

Šampaňské hned po budíčku

Organizátoři zrušili páteční závod v sedm hodin ráno, kdy Ligety ještě spal. "Vzbudila mě zpráva od Sashy (trenér amerického týmu Sasha Rearick), jen jsem otevřel oči a zase usnul. Pak mi volal, ať přijdu dolů, že si dáme trochu šampaňského," uvedl Ligety. "Mít obě nejcennější trofeje za celou sezónu je úžasné. Hlavně po globu všichni prahnou, protože to je skutečný obraz, jak v celé sezóně lyžujete," dodal Američan, který hodnocení obřího slalomu vyhrál i loni a v roce 2008.

Šárka Záhrobská by se měla na svahu objevit. Pořadatelé odložili start ženského slalomu o dvě hodiny na 11:00 a pokusí se trať upravit. Malý globus za slalom už má jistý Rakušanka Marlies Schildová. Závod by však mohl sehrát důležitou roli v boji o celkové prvenství ve Světovém poháru, o které svádějí velkou bitvu Američanka Lindsey Vonnová a Němka Maria Rieschová.

Reklama