Hlavní obsah

Paralelní slalom v Moskvě vyhráli Mancusová a Pinturault

MOSKVA

Americká lyžařka Julia Mancusová a Francouz Alexis Pinturault vyhráli dnešní paralelní slalom v Moskvě. Do čela Světového poháru se vrátil i přes vyřazení ve čtvrtfinále od pozdějšího vítěze Rakušan Marcel Hirscher, který odsunul z prvního místa Ivicu Kosteliče. Chorvat v Moskvě kvůli nedávné operaci kolena nestartoval.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Francozský lyžař Alexis Pinturault

Článek

Dvacetiletý Pinturault v součtu dvou finálových jízd porazil Němce Felixe Neureuthera a připsal si první vítězství v SP v kariéře. "Paralelní slalom jsem jel naposledy jako dítě. Chtěl jsem letos aspoň jednou vyhrát, ale dnes jsem to opravdu nečekal," řekl Francouz, který byl v této sezoně druhý v obřím slalomu v Söldenu a v superkombinaci v Chamonix.

Na uměle vytvořeném tréninkovém svazu v blízkosti fotbalového stadionu v Lužnikách vyhrál malé finále a boj o třetí místo Švéd André Myhrer.

Mancusová porazila dvakrát i svou poslední soupeřku Michaelu Kirchgasserovou z Rakouska, třetí pozici obsadila jasně vedoucí žena Světového poháru Lindsey Vonnová z USA.

Hirscher byl klasifikován na pátém místě a dostal 30 bodů, díky čemuž se vyšvihl do čela SP o 12 bodů před Kosteliče. "Tady vidíte, že nikdy není nic jisté. Ale kdo víc, těch třicet bodů může být na konci sezony rozhodujících," prohlásil Rakušan.

Na čtvrté pozici skončila dvojnásobná olympijská vítězka Maria Höflová-Rieschová, které se cestou ze Světového poháru v Soči ztratily lyže a Němka musela vzít zavděk půjčeným materiálem od Američana Teda Ligetyho.

Vítězové městského závodu si vedle 100 bodů do hodnocení Světového poháru připsali na svá konta také 40.000 švýcarských franků z dotace 100.000 (asi 2,05 milionu korun).

Paralelní slalom Světového poháru v Moskvě:
Muži: 1. Pinturault (Fr.), 2. Neureuther (Něm.), 3. Myhrer (Švéd.), 4. Baumann (Rak.), 5. Feuz (Švýc.), Missillier (Fr.), Matt a Hirscher oba Rak.), 9. Ligety (USA), Innerhofer (It.), Theaux (Fr.), Deville (It.), Chorošilov (Rus.), Svindal (Nor.), Schörghofer (Rak.) a Gross (It.).
Průběžné pořadí SP (po 32 z 44 závodů): 1. Hirscher 1055 b., 2. Kostelič (Chorv.) 1043, 3. Feuz 1003, 4. Svindal 756, 5. Baumann 670, 6. Cuche (Švýc.) 661, ...67. Krýzl 81, 113. Trejbal 15, 123. Vráblík (všichni ČR) 8.
Ženy: 1. Mancusová (USA), 2. Kirchgasserová (Rak.), 3. Vonnová (USA), 4. Höflová-Rieschová (Něm.), 5. Mazeová (Slovin.), Hospová, Schildová a Zettelová (všechny Rak.), 9. Pärsonová (Švéd.), Fenningerová (Rak.), Brignoneová (It.), Görglová (Rak.), Sorokinová (Rus.), Merighettiová (It.), Worleyová (Fr.) a Rebensburgová (Něm.).
Průběžné pořadí SP (po 27 z 39 závodů): 1. Vonnová 1502, 2. Mazeová 1024, 3. Höflová-Rieschová 1006, 4. Görglová 814, 5. Mancusová 762, 6. Fenningerová 738, ...68. Záhrobská (ČR) 61.

Reklama

Související témata: