Hlavní obsah

Snowboardcross má rok na draka. Vazy praskají, kosti se lámou

Když má Eva Samková najít příčiny nezvykle smůlovaté snowboardcrossové zimy, jen se pousměje: „Těžko říct, opravdu je to nějaká blbá sezóna, asi tím, že je v Číně rok draka." Sama je po operaci křížových vazů v koleni, minulý týden předčasně a bolestivě skončila sezóna i pro aktuální českou jedničku mezi muži Davida Bakeše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Snowboardkrosařka Eva Samková

Článek

Pobyt v kanadském Stonehamu se mu nečekaně protáhl. Po závodě vzkázal svým příznivcům přes facebook: „Úterek nebyl můj úplně povedený den... Pád v první rozjížďce znamenal bezvědomí, pneumotorax, nalomené Th5 (hrudní obratel), dislokované rameno a pár dalších pohmožděnin," vyjmenoval, co všechno si při pádu přivodil.

Nejnebezpečnější sport ZOH

Není to jen český snowboarding, jehož esa letos utrpěla vážná zranění. Americký dvojnásobný olympijský vítěz Seth Wescott si ve Švýcarsku natrhl prsní sval a doktoři mu ho museli přišívat zpět k pažní kosti, jeho krajanka a trojnásobná mistryně světa Lindsey Jacobellisová si před X-Games přetrhla kolenní vazy. V únoru si zase Rakušanka Susanne Mollová v kanadském Blue Mountain při jednom pádu zlomila obě nohy...

Snowboardcross byl podle jedné studie nejnebezpečnějším sportem ZOH ve Vancouveru. „Ani mě to moc nepřekvapilo. Nejčastější zranění jsou právě kolena, říká se, že kdo nemá aspoň jedno operované, tak snad ani nejezdí. Ty nárazy jsou velké," vypráví Samková, která už si vedle zraněného kolene přivodila i otřes mozku čí opakovaně vyhozené rameno.

SP už zasáhla i smrt

Přitom ke snowboardcrossu od freestylových disciplín přešla kvůli jeho větší bezpečnosti. „Já se bojím těch rotací, navíc když vidím, jak oni jedou na velký skok a to prkýnko se jim klepe... Nám aspoň to prkno jede rovně," porovnává.

I snowboardcross na nejvyšší úrovni už postihla tragédie v podobě úmrtí švédského závodníka Jonatana Johanssona na Světovém poháru v Lake Placid před šesti lety. Zásahy vrtulníku nejsou na závodech ničím výjimečným. „Hlavně v kvalifikaci je nepříjemné, když před vámi někdo ošklivě spadne, člověka to ovlivní. Já se od toho ale docela umím oprostit, řeknu si třeba, že takovou chybu neudělám," popisuje vycházející snowboardová hvězda Samková.

Při samotných závodech ve čtveřicích už si závodníci musejí dávat pozor nejen na své chyby, ale i na neočekávané reakce soupeřů. „Většinou jsou i ostatní opatrní, člověk ví, kdo je zkušenější a umí v těch čtyřkách jezdit," říká Samková.

Zvyšuje se i bezpečnost

Na snowboardcrossových tratích jsou navíc čím dál větší skoky a na pohled nebezpečnější klopené zatáčky. „Na druhou stranu se zvyšuje i bezpečnost. Když je trať dostatečně široká, může vypadat adrenalinově, ale vyšší riziko zranění tam nehrozí," tvrdí Samková.

K bezpečnosti trati si můžou říct své i samotní jezdci. „Před tréninky vždycky jeden kluk a jedna holka trať otestují a můžou říct své připomínky staviteli. Po trénincích je ještě mítink trenérů, kteří řeknou, co se jim líbí a co ne, pak také záleží, která země má jaké slovo," podotýká devatenáctiletá Samková.

Vyvíjí se i ochrana závodníků. „Máme helmu a páteřák, který může být protažený i na ramena a lokty, a takzvaný prdeláč, což jsou vypolstrované kalhoty chránící kostrč," vyjmenovává dvojnásobná juniorská mistryně světa, která před týdnem už odložila berle. „Teď mi dělají trochu problémy jen schody," usmívá se.

Reklama

Související témata: