Hlavní obsah

Skokan Raška bude mít své místo na Valašském Slavíně

Rožnov pod Radhoštěm

Legendární český skokan na lyžích a olympijský vítěz z Grenoblu 1968 Jiří Raška, který zemřel letos v lednu, bude mít své místo na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm. Přestože je hlavním místem jeho posledního odpočinku rodný Frenštát pod Radhoštěm, část ostatků bude uložena také na malém hřbitově v centru Dřevěného městečka rožnovského skanzenu.

Foto: Jan Vítek

Zlatý medailista z Grenoblu Jiří Raška.

Článek

Jde o poctu, která je vyhrazena pouze výjimečným osobnostem Valašska, řekl Marián Žárský z frenštátského městského kulturního střediska. Pietní akt se uskuteční v pátek 28. září. Začne ve 14:00 v Janíkově stodole, poté budou ostatky přeneseny a uloženy na hřbitově u dřevěného kostelíka svaté Anny. Na Valašském Slavíně se nachází také například náhrobek běžce Emila Zátopka.

Raška zemřel po dlouhé nemoci ve věku 70 let. Vedle olympijského zlata z Grenoblu se zapsal do skokanské historie i světovým rekordem, který vytvořil v roce 1969 v Planici výkonem 164 metrů. Během závodní kariéry se stal také vítězem prestižního Turné čtyř můstků, medaile vozil i ze světových šampionátů.

Po skončení kariéry zůstal Raška u skoků jako trenér a v polovině devadesátých let vedl českou reprezentaci. Loni v říjnu převzal z rukou prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

Reklama