Hlavní obsah

Fallaová, Östbergová, Jönsson. Lyžařské hvězdy míří do Liberce

Závody Světového poháru Ski Sprint Liberec 2013 nabídnou parádní podívanou. O víkendu 12. a 13. ledna se ve sportovním areálu ve Vesci představí špičkoví lyžaři včetně lídra Světového poháru ve sprintu Emila Jönssona. Chybět nebudou ani dvě hvězdné Norky - Maiken Caspersen Fallaová a Ingvild Flugstad Östbergová.

Foto: SLČR

Lyžařští rychlíci se sjíždějí do Liberce.

Článek

Mezi ženami je největší favoritkou Maiken Caspersen Fallaová. Dvaadvacetiletá Norka je v průběžném pořadí Světového poháru ve sprintu na druhém místě. V letošní sezóně už byla dvakrát na bedně. V prosinci v kanadském Québeku skončila druhá a v Canmore pak sprint jednotlivkyň ovládla. Není tedy divu, že by na stupínek nejvyšší ráda vystoupala i nyní v Liberci. Fallaová, která patří k největším lyžařským talentům, sbírala úspěchy již mezi juniory.

Z juniorského mistrovství světa v roce 2009 si přivezla dvě medaile - zlato ze štafety a bronz ze sprintu jednotlivkyň. Sbírku medailí pak rozšířila i o bronz ze světového šampionátu v roce 2011, který získala v týmovém sprintu spolu s Astrid Uhrenholdt Jacobsenovou. Fallaová se v Liberci představila již před dvěma lety, tehdy se zde spolu s Marit Björgenovou radovala z vítězství v týmovém sprintu.

Největší soupeřkou bude Östbergová

Jenže zálusk na vítězství si dělá i její krajanka Ingvild Flugstad Östbergová, která je v průběžném žebříčku SP ve sprintu na třetí příčce. Dvaadvacetiletá Östbergová v Québeku dosprintovala čtvrtá, v Canmore pak byla pátá. Skvěle si vedla při Tour de Ski, kdy ve sprintu ve švýcarském Münstertalu dojela druhá.

I Östbergová má před sebou velkou lyžařskou budoucnost. Na juniorských světových šampionátech sbírala jednu medaili za druhou. V roce 2008 si přivezla zlato a stříbro. O rok později k nim přidala hned čtyři další zlata, když vyhrála sprint, štafetu a závody na 5 a 10 kilometrů. V roce 2010 se pak radovala z dalších dvou titulů juniorské mistryně světa a k tomu ještě vybojovala dvě stříbrné medaile.

Jönsson nebo Peterson? Očekává se bitva Švédů

Mezi muži je největším favoritem Emil Jönsson. Sedmadvacetiletý Švéd vede průběžně SP ve sprintu a v Liberci by své první místo rád upevnil. V sezóně 2012/2013 si už dvakrát dosprintoval pro vítězství. Nejprve kraloval mezi jednotlivci v kanadském Québeku a pak ovládl sprinterský závod v Canmore. Během své kariéry Emil Jönsson vyhrál už dvanáct individuálních sprintů ve SP a do své bohaté sbírky přidal i dvě bronzové medaile ze světových šampionátů. Tu první získal v roce 2005 ještě na mistrovství světa juniorů. Druhý bronz pak vybojoval na světovém šampionátu v roce 2011.

Jönssonovým velkým soupeřem bude v individuálním závodě jeho parťák z posledního týmového sprintu v Québeku Teodor Peterson. Čtyřiadvacetiletý Švéd je v současnosti na pátém místě v pořadí Světového poháru ve sprintu. V prosinci v závodě jednotlivců v Québeku vybojoval druhé místo právě za zkušenějším krajanem Jönssonem. A nyní se ho jistě bude chtít pokusit v Liberci porazit. V každém případě pokud ti dva pojedou opět spolu i týmový sprint, mají Švédové velkou šanci na stupně vítězů.

Další informace i podrobnosti ohledně dopravy a prodeje vstupenek na závody najdete na stránkách www.skisprint.cz.

Reklama