Hlavní obsah

Lyžařský víkend přilákal do Liberce a Bedřichova esa, Řezáč změnil tým

Praha

Od sprinterů po vyznavače dlouhých laufů, světová elita v běhu na lyžích si dává dostaveníčko na severu Čech. Během jednoho víkendu se v Liberci a okolí uskuteční hned dvě významné akce a organizátoři sprinterských závodů Světového poháru a Jizerské padesátky se vynasnažili, aby lyžařští fajnšmekři mohli navštívit obě akce.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková, jedna z hvězd víkendového SP v Liberci

Článek

„Domluvili jsme, aby se ti, kteří si sami zaběhnou závod, mohli shuttlem z Bedřichova přesunout do Liberce a podívat se na sprinterskou elitu. Se startovním číslem pak budou mít 30procentní slevu na vstupenku," říká Oto Linhart, výkonný ředitel závodů SP.  Jednodenní lístky do areálu ve Vesci stojí 150 korun, na celý víkend 250 Kč. Kyvadlová doprava je zdarma.

Souboje s nepřízní počasí organizátoři obou akcí vyhráli, a tak se mohli soustředit na vylepšování startovních listin. Do Liberce nakonec jako největší hvězda dorazila i čtyřnásobná vítězka Tour de Ski Justyna Kowalczyková z Polska.

Světový pohár ve sprintu (Liberec):
Sobota:
11:45, kvalifikace sprintu jednotlivců,
14:15, finále (živě na ČT Sport)
Neděle:
12:30, kvalifikace sprintu dvojic,
14:40: finále (živě na ČT Sport).
Jizerská padesátka (Bedřichov):
Sobota:
9:00, Jizerská 25,
Neděle:
9:00, Jizerská 50 (živě na ČT Sport).

Do Bedřichova zase v pátek vyrazil Lukáš Bauer, kterého láká start na Jizerské padesátce. „Ale definitivně se rozhodnu až v sobotu," ještě vyčkává, zda stihne úplně zregenerovat po Tour a jestli nebudou na trati extrémně nepříznivé podmínky.

Poměření sil Bauera se specialisty v čele s obhájcem vítězství Stanislavem Řezáčem by mohlo být jedním z hlavních taháků závodu zařazeného do seriálů FIS Marathon Cup i Ski Classics. Dálkový běžec na lyžích Řezáč navíc změnil krátce před Jizerskou padesátkou tým. Obhájce prvenství v Bedřichově skončil v rakouském Skinfitu a už v sobotu podepíše smlouvu s elitním norským výběrem Team Xtra personel, za který jezdí například Nor Anders Aukland.

Mezi ženami vyrazí na trať i čtyřnásobná mistryně světa Aino-Kaisa Saarinenová z Finska.

Město Liberec ve spolupráci s dopravním podnikem přijal opatření k usnadnění dopravy na místo a zpět. Během obou víkendových dnů budou mezi jedenáctou a sedmnáctou hodinou posíleny linky 13, 24 a 26 (budou ale označeny pouze číslem 24), které zastávkou Vesec – U Střediska projíždějí.
Toto opatření se bude týkat pouze části trasy, a to mezi terminálem MHD Fügnerova a konečnou stanicí Doubí sídliště. V těsné blízkosti MHD zastávky Vesec - U Střediska pak bude připravena kyvadlová doprava, která diváky pohodlně a zdarma dopraví na parkoviště u hřbitova a po skončení závodu zpět na linky MHD. Pro diváky, kteří na akci přijedou autem, bude připraveno parkoviště (kapacita cca 220 osobních automobilů).
Příjezd autem bude možný pouze přes kruhový objezd ve Vesci ulicí Ke sportovnímu areálu. Pro fanoušky je z Jizerské padesátky na Ski Sprint do Liberce připravena kyvadlovka. Doprava bude navazovat na shuttle z Bedřichova, který končí na zastávce Liberec – Poliklinika, odtud budou diváci zdarma dopraveni až na parkoviště u hřbitova.

Reklama

Související témata: