Hlavní obsah

Kraus si vychutnal návrat na stupně a bojuje o víza do Ruska

LES CONTAMINES/PRAHA

Březen 2011, norský Voss. Tehdy naposledy skončil skikrosař Tomáš Kraus ve Světovém poháru mezi elitní trojkou. Než přišel sobotní závod ve francouzském Les Contamines, v němž se dvojnásobný mistr světa třetí příčkou po téměř dvou letech vrátil na stupně vítězů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Jaké bylo dekorování mezí trojicí nejlepších po takové době?

Dobré! Musím říct, že mi ani nepřišlo, že už to je tak dlouho.

Čtvrtý jste byl před Vánoci v Innichenu, takže jste opět potvrdil návrat mezi elitu.

Musím říct, že jsem to nečekal, v poslední době není u nikoho zvykem být dvakrát po sobě ve finále. Je to další velké povzbuzení.

V kvalifikaci jste skončil devátý, o to těžší asi cesta do finále byla.

Trať byla vážně těžká, tak jsem byl s devátým místem spokojený, i když v pozdějších jízdách jsem si volil pozici až jako třetí.

Jak daleko bylo ještě lepší umístění?

Nebylo daleko. Ve finále jsem odstartoval jako první, ale ti, co měli lepší pozici, se přede mě natlačili. Pak spolu dost bojovali, tak byla šance se před někoho dostat. I tak je to super.

Jaké byly v Les Contamines podmínky? Za poslední dny napadlo hodně sněhu…

Ještě v pátek strašně sněžilo, ani jsme nešli na kopec. Báli jsme se, aby byl závod regulérní, nového sněhu napadlo hodně. Trať byla těžká už před sněžením, ale nakonec ji zvládli upravit tak, že nebyla ještě nebezpečnější. Ale i tak docházelo k dost kolizím, na trati nebyly delší roviny, kde by se dalo předjíždět, takže to zkoušeli všude možně, z čehož pramenily pády.

Je pro vás důležité, že jste zpět ve špičce i kvůli sponzorům? Asi se teď bude lépe zajišťovat příprava na olympiádu v Soči, než kdybyste končil mezi poraženými…

Určitě je dobré být alespoň v té úspěšné vlně, před olympijskou sezónou bude důležité mít co nejkvalitnější přípravu. Zanedlouho nás v Soči čekat předolympijská generálka, akorát teď bojujeme o ruská víza…

Hrozí, že byste ho nedostal?

Administrativa je zdlouhavá, asi jsme začali trochu později… Ale doufám, že ho dostanu, i když to teď těžko ovlivním. Určitě bych tam jel rád.

Reklama