Hlavní obsah

Přes boj s větrem i špatně vybranými lyžemi se biatlonistka Tomešová vyhrabala ze srabu

Při dlouhé štrapáci na východ nalezla biatlonistka Barbora Tomešová formu, jak si přála. „Konečně jsem se vyhrabala z toho srabu," říkala po třicetihodinovém bdění, v němž zvládla úspěšně poslední závod IBU Cupu v ruském Ostrově i vleklou zpáteční cestu.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká biatlonistka Barbora Tomešová

Článek

Ráno v sedm vyrazila na start. Cestou z cíle do hotelu byl autobus na dvě hodiny odstaven, samozřejmě s pasažéry uvnitř. Po jídle je čekala pětihodinová cesta na hranice a do Rigy. Odtud let do Frankfurtu a s dalším čekáním teprve do Prahy... Domů se dopotácela druhý den po obědě.

Dva dny se z náročné cesty dávala dohromady a v úterý nad ránem v půl čtvrté už vyrazila znovu na cesty. Tentokrát na Světový pohár do italské Anterselvy, kde by měla nastoupit do štafety. Odtud by se přes závěrečné soustředění českého týmu ráda odrazila do výběru pro mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. „Střelecká forma jde dohromady s formou celkovou," tvrdí.

Ale pěkně popořádku. Minulý víkend začala jablonecká členka Vittore teamu v estonském Otepää (41. v individuálním závodě a 13. ve sprintu, pozn. red.).

Střelbu ztížil vítr

Kde se však v prvním závodě zasekla střelba s devíti chybami? „V Estonsku fučel silný vítr. Až když jsem si to pak probírala, ty špatné stojky, uvědomila jsem si příčinu. Střílela jsem nejdřív proti větru, pak jsem byla na stanovišti, kde už se vítr kryl a já mířila špatně. To byla chyba, moc jsem cvakala. Seděla jsem jak tvrdý y a jen přemýšlela," vysvětlovala.

O pár dní později už zase naopak pálila výborně. Ve smíšené štafetě na 2x6 km a 2x7,5 km minula jen jednou a přispěla k šestému místu spolu s Johanidesovou, Jiřím Holubcem a Janovem.

Ve sprintu nastřílela všechno a skončila 22. V 10 km stíhačce nedala jediný zásah a dojela 12. Oba závody, stejně jako v Estonsku, vyhrála Ruska Jurijevová. Ukázala se tu i bývalá úspěšná německá běžkyně Evi Sachenbacherová – Stehle, ve stíhačce byla druhá.

Lyže se nepodařilo vyladit

„Mohlo to být ještě lepší," přiznává naše biatlonistka. Nebýt špatné volby lyží. „Při sprintu jsem si vzala špatný lyže, to jsem vůbec neodhadla, to je škoda. Lyže ve štafetě mi jely perfektně, předávala jsem na první dvě v kontaktu. Pak jsem si na druhý den nechala do testu jen tři páry, ale přes noc se ochladilo. Bydleli jsme šedesát kilometrů od závodiště. V Rusku bylo všechno řízený, autobus měl zpoždění a mně zbylo jen patnáct minut na testy. Bylo o deset stupňů chladněji a nestihly jsme to vyladit," přiznává.

„Při stíhačce jsem už mohla myslet i na šesté místo. Ale hlavně mě těší ta zlepšená střelba," dodává. V celkovém pořadí IBU Cupu poskočila jako nejlepší Češka na 21. místo se 129 body.

Reklama