Hlavní obsah

Na odreagování je nejlepší počítač, ale biatlon na něm reprezentanti nehrají

Nové Město na Moravě

Počítač, to je věrný průvodce biatlonistů při jejich kočování po světě a neodkládají ho ani při domácím mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. „Dneska je doba, kdy už má počítač opravdu každý. Způsobů, jak se u něj zabavit, je na tisíc,“ říká Ondřej Moravec.

Foto: Petr Horník, Právo

Gabriela Soukalová si užívá zaslouženého volna.

Článek

Čeští reprezentanti přiznávají, že nejvíc volného času stráví v posteli. „Každý ale ve své," směje se Moravec a připouští, že právě s počítačem často souvisí jejich odreagování. „Občas si zahrajeme střílečky pro vyčištění hlavy, zkoušeli jsme už i nějaké válečné strategie. Ale hrát biatlon na počítači, to fakt nikdy," líčí Moravec. „Pokud jde o hry, tak to já upřednostňuju spíš nějaká auta. Občas si ale přes počítač pustíme nějaký film, docela frčí i obyčejné surfování po internetu," vypráví Jaroslav Soukup.

Michal Šlesingr se pečlivě věnuje svému webu „O mně je známo, že bez počítače neudělám ani krok, tady jsem si stihl během volných chvil zalétat i na simulátoru," přibližuje. Soukup pak prozradí, že má už několik let založený i facebookový profil, jenže poslední dobou na něj píše tak jednou za pět měsíců. „Kdybych se nudil, tak bych ho navštěvoval asi častěji, jenže fakt není čas," připouští.

Soukalová hodně čte

Gabriela Soukalová je trochu renesanční typ. Ráda zpívá, maluje a počítač užívá čistě prakticky. „Já na něm asi netrávím tolik času jako ostatní. Za nejcennější považuji, že mě umožňuje kontakt s přítelem přes skype," vypráví Gabriela Soukalová, která si na mistrovství přivezla knížku Agónie a extáze od Irvinga Stonea. „Je to o životě Michelangela. Někdy sáhnu i po detektivce, někdy mám chuť na romantické čtení." Veronika Vítková se přizná, že má i knížku staženou v počítači: „Když ale cítím unavené oči, zaklapnu notebook a jdu spát."

V novoměstském penziónu Vrchovina mají reprezentanti k dispozici i kulečníkový stůl. „Na doporučení rodičů vzhledem k svému kulečníkovému neumění raději nehraju, abych neprotrhla plátno," směje se Soukalová. „Během sezóny jsme hráli často i poker, jenže tu sadu vozil Lukáš Kristejn a ten tady není, takže na karty dosud nedošlo," vypráví Šlesingr.

Ve chvílích volna ale zůstává pro biatlonisty nejdůležitější odpočívat a nezanedbávat regeneraci. „Jsem masážní typ, chodím na ni každý den. Vzhledem k tomu, že se tady většinou startuje až večer, vstáváme přece jen později a před odjezdem do areálu se jen zajdu ven proběhnout. Jo a taky musím zajít lehce zatahat fukary," popisuje závodní den Vítková a na udivený pohled, co se že to vlastně chodí dělat, vysvětlí. „No přece posilovat."

Reklama