Hlavní obsah

Sprinteři na start. Na trati ve Val di Fiemme ale budou pěkně pochodovat

Rekordní počet osmi českých reprezentantů se postaví k první medailové bitvě na mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme. Už ve čtvrtek se jede sprint klasickou technikou. Co od něj očekává zkušenější kvarteto závodníků? Muži vyrazí na 1,5 kilometrovou trať, ženy čeká o tři stovky metrů kratší trať.

Foto: SLČR

Čeští běžci při SP v La Clusaz - Aleš Razým (vlevo) předává štafetu finišmanovi Martinu Jakšovi.

Článek

Jak se těšíte na premiéru na šampionátu?

Dušan Kožíšek: Netěším...

Eva Nývltová-Vrabcová: Já ano.

Ondřej Horyna: Těším se. Je to pro mě jeden ze závodů, kdy se nic neočekává. Chci jet co nejlíp, ale necítím žádný stres. Naposledy jsem jel na světovém poháru v Ruce, jinak sprinty jezdím v Českém poháru.

Aleš Razým: Jsem rád, že budu po měsíci zase závodit. Beru to rovnocenně s ostatními starty. Dnes na tréninku jsem se ale moc necítil.

Takže jaké máte ambice?

AR: Kdybych jel jako tady v nedávných trénincích, mohl bych dosáhnout někam podobně jako v Liberci (na lednovém SP těsně neprošel do semifinále, pozn. red.)

EN: Na klasickém sprintu ještě nikdy nepostoupila do rozjížděk.

DK: Na velké akci to máš ale trochu snazší, protože není tak početná konkurence ze silných zemí.

Jak se vám líbí zdejší sprinterské tratě?

DK: Těžký...

AR: Ještě nevíme, jak nařežou stopy, kde přesně budou vystupovat ženský na kratší okruh, kde bude rozjetá a tak dále. Ale je hodně obtížná.

DK: Kopec, který pokračuje kopcem. Pak rovina mírně nakloněná dolů, kde musíš taky bušit. Asi deset vteřin sjezd, pak zase kopec. Jsi prošitý jak broky a ještě nevidíš cíl.

AR: Bude se tam pěně pochodovat.

EN: V půlce posledního kopce vybočujeme. Ale o to pomaleji se rozjedeme z kopce dolů, takže asi nepřejedeme hrb na stadionu.

AR: Já ho chci přejet ve vajíčku. Až do cíle.

Jak se ukážete vy kromě výkonu?

AR: Mám nový hůlky, super lehký.

DK: Já zůstávám u ozkoušených bot, beru žlutooranžový.

EN: Nijak se zvýrazňovat nebudu.

Kdo je favoritem?

DK: Aleš.

AR: Můžu říct někoho jiného? Poltoranin. A možná Emil Jönsson. Hodně se chystal, ale na velkém podniku vždycky udělal nějakou chybu. Proto bych si na něj nevsadil. A uvidíme, jak na tom budou Rusové v čele s Krjukovem po těžké prověrce doma v Soči.

EN: Jedna ze dvou, Marit (Björgenová) nebo Justyna (Kowalczyková). Už je to moc dlouhý na čisté sprinterky.

Reklama