Hlavní obsah

Bauer v exhibici do finále nepostoupil. Byla to zábava, říká přesto

Špindlerův Mlýn

Tváří letošního světového finále Red Bull NordiX ve Špindlerově Mlýně byl Lukáš Bauer. Jeden z nejlepších světových běžců na lyžích ale neprošel z páteční kvalifikace do sobotních finálových jízd. „Pořád mám srdíčko závodníka a těžce mě ten nepostup mrzí," říkal Bauer i s vědomím, že bláznivá divočina v klopenkách není zrovna jeho doménou.

Foto: Red Bull – Jan Kasl

Lukáš Bauer dře ve stoupání na sjezdovce při Red Bull Nordix.

Článek

Jak jste se na závod chystal?

Těšil jsem se sem už poslední dva týdny sezóny, i když jsem věděl, že kombinace sprintu s technikou mi není vlastní. Ujišťovali mě, že se to dá sjet v pohodě, tak jsem vyrazil.

Hledal jste speciální materiál?

Měl jsem jen sjezdařské brýle, protože jsem viděl, že bude chumelit. Víc jsem neřešil. Před závodem jsem se podíval na hrany. Ty už na těch lyžích teď nejsou a dávám je na odpis.

Jak přišly vaše pády?

Před závodem jsem stihnul jednu jízdu, tam jsem neměl problém. Pak jsem ale ve třetí zatáčce po startu spadl a ztratil rychlost. Ve druhé jízdě jsem řešil, zda jet na jistotu, nebo hlava nehlava. Tři zatáčky jsem projel celkem rychle, a jen jsem se z toho zaradoval, už jsem zase ležel... Říkal jsem si, že tohle na svěťáku (Světovém poháru - pozn. red.) nemáme, musím si to užít. V cíli jsem se snažil nebýt naštvaný.

Mohl jste stahovat před závěrem v krpálu skoro jako na Alpe di Cermis při Tour de ski.

A taky na tom závěrečném dlouhém a prudkém stoupáku... Možná by to mohlo být pro mě, ale já se na konci musel na chvíli vydýchat a přibrzdit, abych to sjel na závěrečný skok. Co se dá dělat. Ani jsem si nebral sjezdovky, tak si to i v sobotu aspoň jednou zkusím projet.

Užil jste si neobvyklý zážitek?

Je to zábava. Věděl jsem, že si můžete i něco udělat, ale já padal vždycky do měkkýho. Nedostali jsme se do závratných rychlostí, ale člověk najel na plotnu, a nemohl nic dělat. Možná by se na můstku dal při nějakém podivném dopadu i vyvrtnout kotník.

Byla ta trať opravdu tak těžká?

Věděl jsem, že je to o zatáčkách a o technice. Čekal jsem, co to se mnou udělá. Ani na svěťácích si při sjezdu neodpočinete. Musíte makat i tady a na rovinkách pak dodýchávat.

Mrzí vás, že si nevyzkoušíte tlačenici ve čtveřicích?

Docela jo. I v hromaďáku (hromadný start) to někdy pustím ze zadních pozic ve skupině dopředu a říkám si, že se o ně v nejhorším zastavím. Chtěl jsem tam být, věřil jsem...

Pojedete znovu za rok?

V Česku bych rád, do Davosu nebo Osla bych asi kvůli dvěma sjezdům necestoval... V sezóně by to nešlo, ale na jejím konci ano. Podobné závody jsou důležité pro mladé lyžaře, jede se ve zvlněném terénu, strkáte se. My to zamlada dělali taky, někdo se jezdit naučil, jiný zůstal dřevem. Vidíte, jak jsem pokračoval ve fazóně z Falunu z minulé neděle. Tam jsem lehnul v poslední zatáčce sezóny. Tady skoro hned v první...

Věříte, že se tip „nordiX" závodů dostane do programu světového poháru?

Já už to nestihnu. Ale někde se to asi objeví. Třeba ve Falunu jsou sjezdy podobné, ale na širší trati. Zato tam jede šedesát lidí za sebou. Někde se to asi povede, správnou trať vymodeluješ už kdekoliv.

Finálové jízdy začínají v sobotu ve 13 hodin ve Skiareálu ve Svatém Petru.

Reklama