Hlavní obsah

Vítr a mlha Jandu nepoponesly

BISCHOFSHOFEN

Stupně měl Jakub Janda zase na dosah. Už si v téhle sezóně zvykl, jaké to je z nich pózovat fotografům. I v Bischofshofenu předvedl dva vyrovnané skoky, ale na pozici mezi třemi nejlepšími to nestačilo. Jako by jej neviditelná ruka poponesla vzduchem o něco méně než některé jeho soupeře.

Článek

Cítil, že i smůla jej potkala na můstku Paula Auserleitnera v závěru prestižního Turné. Před jeho druhým pokusem mu foukal nepříznivý vítr do zad. Mlha se rozplynula. "Lehký opar nad můstkem skvěle nese, to je jak protivítr, ale asi jsem to i trošku zkazil," přemítal český skokan na lyžích po bitvě, kterou báječně gradovala tradiční série na alpských můstcích.

"Byla to škoda. Pánbůh prostě ještě nechce, aby vyhrál. Asi to drží až na únorové mistrovství světa," zadoufal osobní trenér české jedničky David Jiroutek. Podle něj měl Janda ve druhém kole ze špičky nejhorší podmínky společně s Polákem Malyszem. "Foukalo jim metr za vteřinu zezadu. Třeba Japonec Ito měl při rekordu můstku jedna sedm proti, což je společně s mlhou výborné," poznamenal Jiroutek.

Jakub Janda na 53. ročníku Turné čtyř můstků
ZávodUmístěníVýkon (m)KvalifikaceVítězVýkon (m)
Oberstdorf9. místo120+127,53./131,5mAhonen127+133,5
Ga-Pa6. místo118+1144./111,5mAhonen124+128
Innsbruck3. místo122+1184./120,5mAhonen128,5+120
Bischofshofen4. místo132 + 134,56./112,2mHöllwarth135 + 137,5

Janda se ve všech závodech Turné vešel do desítky. Začal devátým místem v Oberstdorfu. "Nemyslím si, že to byl slabší začátek. Výkony jsem měl stabilizované," hodnotil skokan Dukly Frenštát, který pak skončil šestý v Garmisch-Partenkirchenu. "To byl nejtěžší závod. Šesté místo mě překvapilo," uvedl.

Jeho chvíle přišla v Innsbrucku, kde skončil třetí. Včera se s Turné rozloučil čtvrtým místem, ač byl po prvním kole druhý. "Jsem spokojený, jak to dopadlo. Je těžké jet sem jako favorit. Hodně lidí očekávalo víc, ale já to beru," pokračoval Janda. Ve svých šestadvaceti zažil Turné nesrovnatelné s těmi předešlými.

I nová kombinéza mu měla pomoci k mimořádným zážitkům. "Měl jsem ji ale akorát při prvním závodu v Oberstdorfu. Nějak mi neseděla, a tak jsem se už v Ga-Pa vrátil opět ke starému střihu," pravil český skokan.

Reklama

Související témata: