Hlavní obsah

V létě Ahonen vyháněl skoky z hlavy, teď létá

PRAHA

Jako první mu mohl blahopřát syn Mico. Finský skokan na lyžích Janne Ahonen ho držel v náručí, když vrcholil čtvrteční poslední závod Turné čtyř můstků v Bischofshofenu.

Článek

"Táto podívej, Adam Malysz," to prý špital potomek skokanovi, alespoň to tak sám Ahonen tvrdil po závodě. Ale o pohromu" se postaral někdo jiný než Polák, který severskému hrdinovi sezóny uštědřil v prosinci na dlouho jedinou porážku. O tu druhou, která přišla v nejméně vhodnou chvíli se na konci Turné postaral Rakušan Martin Höllwarth. O triumf v prestižní alpské sérii jej ale nepřipravil.

"Jsem nesmírně šťastný. Čtyři výhry, to je něco spíš pro statistiky. Mne to nikdy příliš nezajímalo," říkal se slzami v očích Ahonen poněkud překvapený neohlášeným příjezdem rodiny.

Létající Fin, který si na Turné vydělal celkem 75 000 eur a navíc dostal za celkové vítězství nový model Nissanu Pathfinder, prožívá šťastné období. "Všechno jde skvěle. Doma i ve skákání. Až mě to samotného překvapilo, jak mi to jde."

Lákají ho motorky

Základy úspěchu položil v létě, kdy obětoval start v seriálu Grand Prix a užíval si své největší vášně - závodů dragsterů. "Chtěl jsem skoky úplně vyhnat z hlavy. Rychlost je součástí mého života," poznamenal sedmadvacetiletý vyučený automechanik. Lákají jej též motorky, ale i kreslení a rybaření. V rodném Lahti si postavil dům, na jehož projektu se sám podílel.

Narýsované už ale pomalu měl i vítězství ve všech čtyřech podnicích Turné. Když překonal neoblíbený Oberstorf a triumfoval v Ga-Pa i Innsbrucku, i on sám uznával, že má vyrovnání Hannawaldova rekordu ze sezóny 2001/2002 na dosah.

"Ahonenovi jsem to přál. Je to opravdový gigant mezi skokany. Jsem ale i trochu rád, že jsem jako čtyřnásobný vítěz stále sám," uvedl Sven Hannawald, který kvůli tzv. syndromu vyhoření sezónu vynechává a na Turné byl jen jedním z tisícovek diváků.

Ahonen rozšířil sedmičlennou sestavu skokanů, jimž po třech výhrách chybělo totéž co jemu: vítězná tečka v Bischofshofenu. před ním to naposledy potkalo Japonce Funakiho v osmadevadesátém. Fin ale třetím celkovým triumfem v Turné dohnal Němce Recknagela a Wirkolu z Norska. Jedno vítězství mu schází na rekordmana Weissfloga, dalšího slavného německého skokana.

Sám na můstcích začal v sedmi letech. V prosinci 1992 debutoval ve SP v Ruhpoldingu, o rok později v Engelbergu se poprvé radoval z výhry. Přestože startoval již na třech OH, individuální olympijská medaile v jeho sbírce chybí.

Skvělý technik

Sedla mu změna pravidel, podle nichž se od nové sezóny upravuje délka lyží podle výšky a váhy závodníka. Co je ještě jeho předností? "Je neuvěřitelně silný a psychicky odolný. Navíc se ve Světovém poháru objevuje už od svých patnácti a to je zkušenost, kterou nezaplatíte. Je navíc obdařen skvělou technikou," všiml si Jakub Janda, jeden z největších rivalů Ahonena v téhle sezóně. Fin ho v ní vždy udolal, byť česká jednička už třikrát v závodě SP vedla.

A jaké jsou nedostatky vedoucího suveréna sezóny? "Také se týkají psychiky. Je pod obrovským tlakem, který se s každým vyhraným závodem zvyšuje. V Bischofshofenu se to potvrdilo," mínil Janda.

Prohry, zdá se, ale Ahonena nelámou. Po té prosincové v Harrachově se nadechl k další sérii. Jeho bilance ve SP v téhle sezóně je jedinečná. Z dvanácti závodů jich vyhrál deset. Celkem má na kontě 28 prvenství v kláních seriálu. Během Turné se vyrovnal Němci Martinu Schmittovi na třetím místě historického pořadí. V této sezóně by při současném tempu mohl dohonit také Weissfloga, který vyhrál 33 závodů. První je Ahonenův slavný krajan Matti Nykänen s 46 prvenstvími.

V téhle sezóně je ale i pro něj nejzajímavějším momentem mistrovství světa v Oberstdorfu. Je rozjetý, a tak zatím neplánuje pauzu. "Přestávku možná ani nebudu potřebovat," dodal po Turné, na něž hned navazují víkendové závody ve Willingenu.

Reklama