Hlavní obsah

Štěpánek uhájil třetí místo ve světovém poháru lyžařů na trávě

Marbach

Třetím místem v konečném pořadí potvrdil Martin Štěpánek pozici nejlepšího českého lyžaře na trávě v letošním světovém poháru. Dokázal to i na svazích švýcarského Marbachu ve finále soutěže.

Článek

V obřím slalomu skončil Štěpánek třetí, v super-G druhý a pak v paralelním souboji na závěr čtvrtý. Skvěle se ukázal taky Jan Gardavský. V super-G byl třetí a v paralelním slalomu nejprve vyřadil Štěpánka v bratrovražedné bitvě o finále, kde pak podlehl Švýcaru Portmannovi, držiteli zdejšího vítězného hattricku.

Finále nabídlo technickou a velmi rychlou trať, která patří svou délkou a terénními nerovnostmi k nejnáročnějším svahům na světě.

„V Marbachu ve výšce 1200 metrů nebylo v posledních týdnech takové sucho, proto byla pista dokonale připravená. Ale úvodní jízdy nás, namlsané z posledního úspěšného víkendu v Itálii, trochu zchladily," vyprávěl reprezentační kouč Daniel Mačát.

Třetí misto uhájil o setinu

Právě on stavěl trať prvního kola, kde zajel Štěpánek třetí nejrychlejší čas, Kolouch byl pátý a Martin Soltík desátý. Zato Kettnerovou zradil materiál už ve druhé tréninkové jízdě a pohmožděná paže ji nakonec nedovolila ani startovat. Kotyzová byla po první části obřáku devátá a Dudíková desátá.

Nakonec vyhrál domácí Portmann a Štěpánek uhájil třetí pozici o jedinou setinu před Rakušanem Stockerem. O pár setin se propadl na stále vynikající šestou pozici Kolouch, což je pro něj letos druhý nejlepší výsledek ve světovém poháru. Kotyzová se posunula na osmé místo, Dudíková nedokončila.

V superobřím slalomu se Portmannovi přibližili pouze druhý Štepánek se třetím Gardavským. Kettnerovou nepustila na start bolavá paže a Dudiková dokončila devátá.

Ve finále paralelního slalomu Gardavský vyzval suveréna víkendu Portmanna. První jízdu vyhrál s luxusním náskokem 49 setin. „Bohužel ve druhé jízdě malinko chyboval, ztratil na Švýcara 51 setin a prohrál velmi těsným dvousetinovým rozdílem," popisoval trenér Mačát. Čtvrtý byl Štěpánek a osmý Kolouch. Celkovou vládu však před Portmannem obhájil Edoardo Frau z Itálie.

Slovenské finále žen vyhrála Veronika Cvašková. Druhá Barbara Miková si postupem do finále přes Rakušanku Hetfleisch zajistila křišťálový globus za celkové vítězství. Česká děvčata byla vyřazena ve čtvrtfinále a tak nejlépe celkově dopadla sedmá Kettnerová.

Nejlepším týmem byli Rakušané (4551) pouhých 256 bodů před Čechy. Třetí skončila Itálie.

Příští týden sezona vyvrcholí mistrovstvím světa v Japonsku.

Reklama