Hlavní obsah

Zemětřesení, opičky a princezna. Travní lyžaři zahajují mistrovství světa v Japonsku

Po více než třicetihodinové cestě už čeští lyžaři na trávě hoblují svah v Šičikašuku. V následujících dnech zde vyvrcholí sezóna světovým šampionátem. Češi tu obhajují tři medaile z předloňského Goldingenu. A už znají zdejší pozdrav Sayonara.

Článek

„Přesun proběhl bez problémů, jen země kolem hotelu se na úvod našeho pobytu krátce zachvěla, říkali nám silou 6,9 Richterovy stupnice," vzkázal ze země vycházejícího slunce reprezentační trenér Daniel Mačát.

Účastníky přivítala na ostrově Honšú, asi 250 km severovýchodě od Tokia strhující bubenická show. Start ve výšce 720 metrů nad mořem se nachází v opičím teritoriu. „Po ránu se běžně stává, že svah obsadí desítky opic a ´šťourají´ se v zemi. Potkali jsme je před dvěma lety před tréninkem na závod FIS," vypráví český trenér.

Němec se cítí dobře

Na první trénink se sešlo několik stovek diváků, kteří sledovali na velkoplošných obrazovkách zahajovací projevy japonské princezny a premiéra. Objevily se i delegace z ambasád většiny přítomných států, bohužel bez Česka...

Reprezentační tým tady tvoří devět závodníků Adéla Kettnerová, Magdalena Kotyzová, Dominika Dudiková, Jan Němec, Martin Štěpánek, Lukáš Kolouch, Jan Gardavský, Jiří Russwurm a Michal Klimeš.

„Dokonce i Němec se cítí docela dobře a na bolesti kolena si už tolik nestěžuje," dodal trenér ke stavu hlavní hvězdy výpravy, která letošní léto bojovala s následky podzimní operace kolenních vazů. Němec a třetí muž letošního světového poháru Štěpánek jsou nejvážnějšími českými uchazeči o medaile.

„Na ně si však myslí deset lidí v každé disciplíně," varuje kouč Mačát. Kettnerová umí zajet nedostižně zejména superG, který otvírá program mistrovství, a obří slalom, ale na druhou stranu také vypadne. Všichni věří, že zde ukáže první variantu. Vysokou formu by měl potvrdit také Gardavský.

Ostatní země přijely také v plné síle. Čerství držitelé křišťálových globů Ital Frau a Slovenka Miková jsou sice v součtu nejlepší, ovšem jejich dominance v jednotlivých disciplínách není taková, aby se mohli bohatěji „pozlatit".

„Spíš očekávám zajímavé souboje bez jasného favorita. Například Japonci jsou trochu tajemní a svoji silu na světových pohárech někdy úplně neukázali. Ale Šintani i juniorská mistryně světa Maeda určitě zaútočí na tituly," předpokládá český trenér.

Obávaný povrch se nakonec ukázal pro Evropany docela příznivě. „Asi tady panovala také vedra a svah se vůbec nezelená jako obvykle. Čeká nás krátce střižený řídký trávník, který zdaleka neklouže jako třeba v Libanonu. Nemuseli jsme si na něj nijak speciálně zvykat," uvedla Adéla Kettnerová. Proti poslední naší návštěvě se svah mírně zvlnil a nerovnosti spojené s délkou kolem 35 vteřin dají lyžařům hodně zabrat.

Reklama