Hlavní obsah

Soukalová přišla o vítěznou sérii. Šesté místo jí stačilo k udržení vedení ve Světovém poháru

Unikátní sérii pěti vítězství Gabriely Soukalové ve Světovém poháru přerušil páteční závod na 7,5 km v Östersundu. Přesto nebyla půvabná česká reprezentantka smutná. Šesté místo jí udrželo žlutý dres vedoucí biatlonistky celkové klasifikace a pojede s ním také nedělní stíhací závod.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Biatlonistka Gabriela Soukalová během závodu v Östersundu.

Článek

Do něj vyrazí se ztrátou 28 sekund na Norku Flatlandovou, která se z prvenství radovala teprve podruhé v kariéře. Zatímco vítězka i druhá Ruska Zajcevová předvedly čistou střelbu, Soukalová chybovala hned pří první položce vleže. Druhou, vstoje zvládla ale čistě a dokázala znovu zrychlit na závěrečných dvou kilometrech.

„Gábina dala těsnou ránu na 11 hodin, a ta ji připravila o pódiové umístění. Ale to je vlastně jediné, co jí lze vytknout," přidal pohled ze střelnice trenér žen Jindřich Šikola.

Když proběhla s číslem 22 cílem, figurovala na první pozici a kroutila nevěřícně hlavou. Soukalovou pak nakonec dělilo jen 6,8 vteřiny od stupňů vítězů. Tři z pěti žen, které ji předstihly, zvládly trefit všech deset terčů. Běžecky nejrychlejší byla obhájkyně celkového pohárového triumfu Norka Bergerová.

Vydala ze sebe všechno

„Vydala jsem ze sebe všechno, na co ještě byla síla," přiznala bezprostředně po skončení závodu Soukalová. „S jednou chybou dojela šestá a hodně si cením toho, jak zabrala v závěru. Ukázala se jako veliká bojovnice," liboval si trenér mužů Ondřej Rybář, pod nímž česká reprezentantka od léta trénuje.

Spokojena mohla být s individuální premiérou v letošní sezóně i druhá členka vítězného českého kvarteta z nedělní smíšené štafety Veronika Vítková, na níž naštěstí nebylo až tolik znát prodělané krátké nachlazení. S jedním trestným kolem po ráně mimo terč vleže obsadila 11. místo, jen dvě desetinky vteřiny od elitní desítky.

Vítková po smíšených štafetách vynechala vytrvalostní závod, protože se necítila zdravotně v pořádku. „Nebyla jsem zdravá ani nemocná, jen jsem se prostě cítila hodně špatně," řekla, mile překvapená vlastním výkonem. „Cítila jsem sílu i energii až do cíle a z toho mám velmi dobrý pocit."

Trenéři se pak shodli, že obě české reprezentantky si výtečně rozjely stíhací závod. „Pokud si udrží střeleckou pohodu, tak v neděli mohou přidat další pořádnou porci bodů," mínil Šikola.

Na startu však bohužel chyběla Barbora Tomešová, která si ve čtvrtek dvacátým místem vylepšila osobní maximum ve Světovém poháru, jenže v pátek ráno ji probudily křeče v břiše a nebyla schopná na start nastoupit. "Nyní intenzivně řešíme, jak rychle zajistit její převoz a vyšetření doma v Česku," sdělil zklamaně trenér Jindřich Šikola.

Závod Sp v biatlonu
Ženy – 7,5 km:
1. Flatlandová (Nor.) 20:41,2 (0)
2. Zajcevová (Rus.) +15,9 (0)
3. Bergerová (Nor.) +22,0 (1)
4. Domračevová (Běl.) +24,1 (1)
5. Starychová (Rus.) +24,3 (0)
6. Soukalová (ČR) 28,8 (1)
...
11. Vítková +49,5 (1)
84. Landová (obě ČR) +3:22,7 (5)
Stav SP po dvou závodech:
1. Soukalová 98
2. Domračevová 81
3. Flatlandová a Jurjevová (Rus.) obě 79
...
28. Vítková 30
36. Tomešová 21

Reklama