Hlavní obsah

Skokan Janda chce bodovat v každém závodu Turné čtyř můstků

Oberstdorf

Jakub Janda je poprvé od března 2010 nejlepším Čechem ve Světovém poháru ve skoku na lyžích a aktuální dobrou výkonnost chce potvrdit na Turné čtyř můstků. Pětatřicetiletý vítěz Světového poháru ze sezóny 2005/06 by rád bodoval v každém závodu tradičního seriálu. Turné čtyř můstků, které Janda v roce 2006 vyhrál, začne v sobotu kvalifikací na nedělní závod v Oberstdorfu.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda.

Článek

Vítěz šesti závodů SP zahájil olympijskou sezónu solidním dvanáctým místem v Klingenthalu, pak dvakrát nebodoval, ale jeho forma rostla až do sobotního závodu v Engelbergu, kde se po čtyřech letech dostal jako pátý opět do elitní desítky. A to i přesto, že před tím prodělal virózu, která se ho stále nepustila, a Janda cítí, že mu nemoc stále bere síly. "Doufám, že to prošťouchnu a bude to dobré," věřil před Turné.

Za zlepšením stojí dobrá technika

Za Jandovým zlepšením po několika letech prý stojí dobrá technika. "Před Engelbergem jsem asi hodinu rozebíral všechno na videu a myslím, že jsme na to přišli," řekl. Dobře se prý cítí i v letové fázi. "Jenže na Turné to bude jiná palba," poukázal na velkou konkurenci. "Je to letos hodně vyrovnané, často se stane, že pátého a dvacátého dělí jen pár bodů. Nebude čas na žádné chyby," prohlásil.

Psychicky se po úspěchu v Engelbergu cítí dobře, fyzicky je z léta připraven také kvalitně. Jen oslabený organismus po nemoci ho trápí. "Navíc v mých letech," žertoval český reprezentant. "Byl jsem pár dní úplně mimo a furt to cítím. Trochu dutiny, občas zakašlu, ale už se to lepší, i když to ze mě ještě venku není," věřil, že do víkendu se dá do pořádku.

Nejlepší z Čechů? To neřeší

Že je aktuálně dvaadvacátý muž průběžného pořadí SP nejlepším Čechem v sezóně, to ho nechává klidným. "Neřeším takové věci. Až budu světová jednička, to bude jiná," usmíval se. Ví ale moc dobře, že to není příliš reálné. "Je tam obrovská konkurence," zopakoval. Aby uspěl, musí být zdravý. "Od toho se odvíjí síla, aby fungovala koordinace, to souvisí i s technikou," doplnil.

Od začátku sezóny absolvoval pět kvalifikací a osm závodů, i proto přivítal, že v uplynulém týdnu spíš odpočíval. "Byl ten úvod hodně nabitý, takže jsem se spíš o Vánocích dával dohromady," uvedl Janda. Klíčové budou na Turné kvalifikace. "To budou velké nervy, tam budou rozhodovat maličkosti, nesmím si dovolit chyby. Uspokojily by mě kvalitní skoky a body v každém závodu," uvedl.

Už chystá rozlučkový závod

Současná sezóna bude jeho poslední. Tedy velmi pravděpodobně. Janda dokonce už chystá rozlučkový exhibiční závod po skončení sezóny na Dolní Moravě. "Já jsem rozhodnutý a cítím, že to je správný čas," řekl. "Nikdy neříkej nikdy, ale na 99 procent to tak bude. Ale řešit to budu až po mistrovství světa v letech v Harrachově," dodal s odkazem na další vrchol sezóny v polovině března.

Reklama