Hlavní obsah

Schlierenzauer má na Turné čtyř můstků zálusk na vítězný hattrick

Praha

Nor Björn Wirkola se může pyšnit tím, že jako jediný skokan na lyžích dokázal vyhrát tři Turné čtyř můstků za sebou. Po 45 letech se ale možná dočká následovníka. Poslední dva ročníky prestižního seriálu ovládl Rakušan Gregor Schlierenzauer a má zálusk na třetí triumf v řadě.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Rakouský skokan na lyžích Gregor Schlierenzauer v Lillehammeru.

Článek

Ve Světovém poháru „Schlierimu“ aktuálně patří druhé místo za Polákem Stochem. „Ale mým skokům ještě pořád něco chybělo,“ vyprávěl pro rakouský deník Kurier.

Motivace má spoustu. „Turné je něco jako mé dítě,“ vyznal se ze vztahu k tradičnímu seriálu rodák z Innsbrucku. „Odmala jsem s ním vyrůstal, vždy pro mě mělo obrovskou hodnotu,“ vyprávěl 23letý skokan.

Pod nadvládou Rakušanů

V posledních letech je Turné rakouskou doménou, naposledy byla u jména vítěze jiná vlaječka v roce 2008. Poté se radovali Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern a poslední dvě sezóny už patří Schlierenzauerovi.

Český trenér David Jiroutek vysílá do boje šestici závodníků, která se včera dopoledne vydala z Liberce na cestu do Oberstdorfu. Vysoké teploty posledních dnů přípravu neovlivnily. „Přes svátky jsme stejně neskákali, ale spíš chodili do fitka, protože v Engelbergu se závodilo těsně před Vánoci,“ popisoval Jakub Janda, v aktuální sezóně nejúspěšnější z českých skokanů.

Před rokem se k životní formě právě během Turné nastartoval Jan Matura, kterému vstup do sezóny ani letos příliš nevyšel, ale v posledních závodech už ukázal náznak zlepšení. Součástí českého týmu stále není Roman Koudelka, jehož zdravotní problémy, které se objevily během říjnového soustředění v Planici, stále neustupují.

Program Turné
Neděle 28. 12. od 16.30 Oberstdorf (HS 137)
Středa 1. 1. od 14.00 Garmisch-Partenkirchen (HS 140)
Sobota 4. 1. od 14.00 Innsbruck (HS 130)
Pondělí 6. 1.: od 16.00 Bischofshofen (HS 140)
Přímé přenosy vysílá Eurosport, z rakouské části Turné i ČT Sport.
Český tým
Jakub Janda22. ve Světovém poháru/95 bodů
Jan Matura48. ve Světovém poháru/14 bodů
Antonín Hájek55. ve Světovém poháru/4 body
Lukáš Hlavav sezóně nebodoval
Čestmír Kožíšekv sezóně nebodoval
Martin Ciklv sezóně nebodoval

Reklama

Související témata: