Hlavní obsah

Skokan na lyžích Schmitt ukončil svou bohatou kariéru

Willingen

Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa ve skocích na lyžích Martin Schmitt ukončil kariéru. Svůj odchod ze Světového poháru po 17 letech oznámil dnes před závody ve Willingenu, kde se o víkendu rozloučí s fanoušky. V elitním seriálu se objevil naposledy na Nový rok na Turné čtyř můstků v Garmisch-Partenkirchenu, kde obsadil 27. místo.

Článek

"Byly to krásné časy a nebylo to snadné. Ale po turné jsem došel k závěru, že skončím. Viděl jsem, že už na to nestačím, že ostatní jsou lepší. Už jsem neměl v téhle sezoně žádné cíle," prohlásil šestatřicetiletý skokan. Nejspíš se vydá na trenérskou dráhu.

Mezi lety 1998 a 2002 vyhrál Schmitt 28 závodů Světového poháru a dvakrát získal křišťálový glóbus za celkové vítězství. Na mistrovství světa v letech 1999 a 2001 vyhrál pokaždé individuální závod na velkém můstku i soutěž družstev, na olympijských hrách v Salt Lake City 2002 získal zlato s německým týmem.

Po následném poklesu formy se vrátil mezi elitu ještě v sezoně 2008/09, v níž obsadil čtvrté místo na Turné čtyř můstků a na šampionátu v Liberci se stal vicemistrem světa v soutěži jednotlivců na velkém můstku.

V posledních letech už se mu nedařilo nominovat do německého týmu na velké akce - chyběl na loňském MS ve Val di Fiemme a nedostal se ani do výběru pro Soči.

Reklama