Hlavní obsah

Neumannová vyhrála popáté anketu Král bílé stopy

PRAHA

Mistryně světa Kateřina Neumannové zvítězila v anketě Král bílé stopy. Běžkyně na lyžích získala od fanoušků nejvíce hlasů, obhájila své loňské prvenství a nejlepší českou lyžařkou se stala již popáté v kariéře. Cenu převzala v pátek na slavnostním vyhlášení v Krušnohorském divadle v Teplicích.

Článek

"Vážím si celé sezony. Trošku jsem to očekávala, i když lehce nervózní jsem byla, ale anketa bývá dost ovlivnitelná," řekla Neumannová. Díky pátému triumfu se stala nejúspěšnější lyžařkou ankety a v počtu výher předstihla Květu Jeriovou-Peckovou. "To nic neznamená, protože jsem ztratila v nejlepších sezonách, kdy se anketa nekonala," řekla vítězka z let 1992-3, 2001 a 2004.

Dvaatřicetiletá šampionka z volné desítky na únorovém šampionátu v Oberstdorfu a druhá v celkovém pořadí Světového poháru získala z textových zpráv z mobilních telefonů 3305 hlasů. Druhý ze sedmnáctky nominovaných skokan na lyžích Jakub Janda měl výrazně méně - 667 hlasů, třetí byl skikrosař Tomáš Kraus.

Z lyžařů trefila vítězku Šárka Záhrobská i Janda. "Sezona byla úspěšná, ale Kateřina Neumannová obhájí," odhadla slalomářka výsledky odpoledne před vyhlášením. Bauer tipoval skokana Jandu. "Záleží na sympatiích, textovky jsou specifické," uvedl Kraus. "Kdybych posílala, tak sobě, ale nevím jestli je hlasování v této formě šťastné, protože je to malé prostředí," řekla Neumannová.

Každý fanoušek mohl svému favoritovi poslat během měsíční lhůty neomezené množství hlasů. Dlouho se podle informací pořadatelů o výhru "přetahovali" Neumannová s Jandou, ale v závěru dostala úspěšná běžkyně výraznou porci hlasů. Čeští lyžaři přivezli v zimě sedm medailí ze světových šampionátů. Vedle Neumannové, stříbrného a bronzového Jandy a třetí Záhrobské získali cenné kovy mistr světa ve skikrosu Kraus, stříbrná v jízdě v boulích Nikola Sudové a bronzoví ve sprintu dvojic Martin Koukal s Dušanem Kožíškem.

O vítězích jednotlivých disciplín rozhodli odborníci z řad trenérů, zástupců krajů, sportovních klubů a novinářů a v každé disciplíně zvítězili favorité. Záhrobská se stala nejlepší sjezdařkou, skikrosař Kraus akrobatickým lyžařem, Neumannová běžkyní, Jan Němec travním lyžařem, Ladislav Rygl sdruženářem, Janda skokanem na lyžích a Elsterová snowboardistkou.

Nejlepším juniorem je díky triumfu mistra světa ve slalomu na juniorském šampionátu Filip Trejbal a cenu pro trenéra roku si odnesl Vasja Bajc, Slovinec, který probudil český skok na lyžích.

Král bílé stopy sezony 2004/05:
1. Neumannová (běh na lyžích) 3305 hlasů, 2. Janda (skok na lyžích) 677, 3. Kraus (skikros) 500.
Disciplíny:
Alpské disciplíny: Záhrobská,
Akrobatické lyžování: Kraus (skikros),
Běh na lyžích: Neumannová,
Travní lyžování: Němec,
Severská kombinace: Rygl,
Skok na lyžích: Janda,
Snowboarding: Elsterová,
Nejlepší junior: Trejbal (alpské disciplíny),
Nejlepší trenér: Bajc.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.