Hlavní obsah

Lyžař Knauss neuspěl u arbitráže a ukončil kariéru

LAUSANNE (Švýcarsko)

Mezinárodní arbitrážní soud CAS v Lausanne ve středu potvrdil rakouskému lyžaři Hansi Knaussovi osmnáctiměsíční trest za doping. Čtyřiatřicetiletý sjezdař neuspěl s žádostí o snížení distancu na rok a v reakci na rozhodnutí okamžitě ukončil kariéru.

Článek

Knauss totiž s potvrzením délky trestu přišel o start na olympijských hrách v Turíně, kde chtěl sportovní dráhu završit. Verdikt arbitráže mu to však znemožnil, protože jeho trest vyprší až po skončení únorových her 26. května 2006.

"Tím pro mě všechno skončilo a musím se pokusit najít něco, čemu se teď budu věnovat," řekl agentuře APA zklamaný Knauss, který až dodneška trénoval s rakouským týmem v Zermattu. "Abych si konec kariéry rozmyslel, to by se musel stát zázrak. Ale netuším jaký. Rozhodně nevidím důvod, proč bych měl s tím případem dál bojovat u civilního soudu," uvedl Knauss.

Stříbrný olympijský medailista ze superobřího slalomu na hrách v Naganu měl koncem loňského listopadu po sjezdu Světového poháru v kanadském Lake Louise pozitivní test na anabolický steroid nandrolon. Výsledek analýzy potvrdila v lednu i kontrola vzorku B a Mezinárodní lyžařská federace Rakušana 1. března potrestala. Knauss trval na tom, že se do jeho těla dostala zakázaná látky prostřednictvím výživového přípravku, který ji obsahoval, aniž by to bylo na něm uvedeno.

Knauss se během sportovní kariéry stal miláčkem rakouského publika. Vyhrál sedm závodů Světového poháru, první triumf slavil už před deseti lety v Alta Badii. Dvakrát obsadil páté místo v celkovém hodnocení SP, z předloňského mistrovství světa má stříbro ze superobřího slalomu, v roce 1999 získal ve stejné disciplíně bronz.

Reklama