Hlavní obsah

Dobré zprávy. Bank strávil noc na hotelu. Dám si pivo na zdraví, řekl po děsivém karambolu

Beaver Creek

Otřes mozku, dvě sešité rány pod okem a zlomená zánártní kůstka. Takový je výsledek děsivého pádu Ondřeje Banka z nedělního kombinačního sjezdu na mistrovství světa v alpském lyžování. Po hrůzných kotrmelcích je odřený a pořádně pomlácený, vyšetření ale naštěstí neodhalilo žádné vnitřní zranění a český reprezentant byl z nemocnice ve Vailu propuštěn do domácího léčení. "Obecně se cítím dobře, hlava mě nebolí," řekl Bank v rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: Brennan Linsley, ČTK/AP

Osudný moment - Ondřej Bank na sjezdovce v Beaver Creeku ztratil kontrolu nad lyžemi, přišla komprese a tvrdý pád, po kterém zůstal ležet na trati v bezvědomí.

Článek
Fotogalerie

Jeho mezičasy ve sjezdu byly hodně slibné. Jenže před posledním skokem se v rychlosti přes 100 km/h dostal do potíží, vypnula mu lyže a po již nekoordinovaném letu padl na hlavu. Cílem proletěl v kotrmelcích a deset minut zůstal v bezvědomí.

Po ošklivém karambolu byl převezen na kliniku do Vailu, kde mu lékaři sešili tržné rány v obličeji. Bank mohl v nemocnici zůstat přes noc, rozhodl se však odjet na hotel. "Slíbili jsme jim, že na mě někdo bude dávat pozor. Měl jsem lehký otřes mozku, ale vyhodnotili to, že vím o co jde, pamatuju si své jméno a tak. Jsem rád, že můžu být tady, s klukama," řekl Radiožurnálu český lyžař.

Ošklivý pád si nevybavuje. "Pamatuji si jen začátek pádu, tam mi nebylo příjemně a zbytek si nepamatuju," řekl rodák ze Zábřehu, který se podle vlastních slov cítí dobře. "Hlava mě nebolí. Cítím se dobře," uvedl Bank, jenž má nařízen dvoudenní klid.

Bank: Všichni říkají, že to bylo brutální

Čtyřiatřicetiletý závodník se po těžkém pádu nacházel překvapivě v dobré náladě. Přiznal, že už se těší na dobré pivo. "Musíme zapít, že jsem zdravý. (smích) Ne úplně stoprocentně. Já jsem to ještě neviděl, ale všichni říkají, že to bylo brutální," řekl Bank, který byl z trati odvezen na kanadských saních.

Bank byl považován v kombinaci na jednoho z aspirantů na medaili. Ošklivý pád ale všechny naděje zhatil. Jaké byly jeho příčiny, nemá matador z Rudy nad Moravou vůbec ponětí.

"Pamatuji si až ten následek, že jsem vylítl do té brány po hlavě, na jedné lyži. Kluci říkali, že mi tam v hlubokém sněhu nějak ujela lyže, nebo že se mi tam zařízla a před tou hranou mě to rozhodilo," dodal.

Ondřej Bank během kariéry překonal obrovské zdravotní potíže. Nemá snad část těla, kterou by si někdy nezranil.
„Jako roční dítě jsem spadnul z postele, měl krvácení do mozku a půl roku byl kómatu. Měl jsem být intelektuál, ale lyžuju," vzpomínal už před časem s nadhledem sobě vlastním.
Měl přetrhané vazy v kolenních kloubech, zlámané nohy i paže, přeražené prsty na rukou raději nepočítá. „Před prvními zlomeninami nohou jsem byl vzteklý hajzlík, který byl dobrý. Nebýt problémů, zůstal bych rozmazlený fracek."
1996 - Zlomenina ruky a levé holenní i lýtkové kosti.
2004 - Operace přetržených křížových vazů v levém koleni.
2006 - Artroskopie kolena, odstranění menisku.
2008 - Otevřená zlomenina holenní a lýtkové kosti pravé nohy.
2011 - Z dovolené v Thajsku si přivezl neznámý virus. Ležel na JIP v Motole.
2012 - Zlomená čelist při tréninku na ledovci v Chile.
2013 - Operace poraněných vazů v rameni.
2015 - Pád v závěru kombinačního sjezdu na MS v Beaver Creeku. Bank byl deset minut v bezvědomí, má potlučený obličej a nalomenou zánártní kůstku.

Reklama

Související témata: