Hlavní obsah

Pořadatelé SP v Krkonoších se chystají na boj se sněhem

PRAHA

Na plné obrátky běží příprava na závody Světového poháru v alpském lyžování, které se uskuteční příští týden ve Špindlerově Mlýně. Závodní tratě jsou připravené, organizátorům jen trochu přidělává vrásky počasí: jenže obavy paradoxně nevyvolává obleva, ale příval nového sněhu.

Foto: ČTK

Švédka Anja Pärsonová bude velkou favoritkou závodů SP ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Pořadatelé při přípravě černé sjezdovky v areálu Svatý Petr, kde se 21. prosince poperou nejlepší lyžařky o světové body v obřím slalomu a o den později ve slalomu, použili dvaadvacet sněhových děl.

"Sjezdovka je pokrytá stabilní půlmetrovou vrstvou sněhu. Při přípravě jsme na svah vypumpovali přes 45 tisíc metrů krychlových vody, z nichž jsme vyrobili 91 tisíc kubíků technického sněhu. Spočítali jsme, že to je náklad pro 7600 nákladních Tater," popsal na čtvrteční tiskové konferenci ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Zatímco před dvěma lety, kdy musel být vrcholný podnik v Krkonoších zrušen, by pořadatelé za vydatnou sněhovou nadílku snesli modré z nebe, letos k předpovědi počasí vzhlížejí s nedůvěrou.

"Počasí nám může naše plány zkomplikovat. V sobotu má podle předpovědi napadnout 20 cm nového sněhu a v neděli dokonce dalších 40 cm," potvrdil obavy organizátorů předseda organizačního výboru Bohumír Zeman.

"To by nebylo dobré, museli bychom horní vrstvu odstraňovat. Trať je totiž tvrzená vodou a čerstvý sníh by jí změkčil," dodal Zeman. Pořadatelé nicméně věří, že i vydatnou sněhovou nadílku zvládnou. "Katastrofický scénář s čerstvým sněhem jsme si vyzkoušeli loni při Evropském poháru," podotkl Beran.

Světová špička přijede z Val d'Isére

Ve Špindlerově Mlýně se ve středu a ve čtvrtek představí mezi kompletní světovou špičkou také šestice českých lyžařek. Vedle bronzové medailistky z letošního MS v italské Santa Caterině Šárky Záhrobské také Petra Zakouřilová, Lusie Hrstková, Eva Kurfürstová, Michaela Smutná a Lucie Ziková.

"Věřím, že Šárka v domácím prostředí naváže na úspěch ze světového šampionátu. Pro ostatní závodnice je to vynikající příležitost, jak se porovnat s absolutní špičkou," prohlásil šéf Svazu lyžařů Aleš Vaněk. Většina závodnic, včetně suverénky Anji Pärsonové ze Švédska, se přesune do Krkonoš v pondělí po víkendových závoech ve francouzském Val d'Isére.

Program ve Špindlerově Mlýně odstartuje v úterý večer slavnostní losování obřího slalomu, který se pojede ve středu od 9:30 a 12:30. Ve čtvrtek ve stejných časech proběhnou obě kola slalomu. Vstupné k stání podél trati a do cílového prostoru je zdarma, na tribunu pak 600 korun. Pořadatelé upozorňují diváky, aby parkovali své vozy na odstavných plochách Přehrada a Hromovka a do Sv. Petra pokračovali pěšky nebo skibusem.

Reklama