Hlavní obsah

Cíle 'dálkaře' Řezáče: Jizerská padesátka a Vasův běh

PRAHA

Podle zdraví a aktuálních pocitů se v letošní sezóně bude řídit lyžař Stanislav Řezáč. Nejlepší český dálkový běžec se ve čtvrtek vydá potřetí v kariéře do Číny, kde bude v závodu na 50 km klasickou technikou obhajovat loňské prvenství. V minulé sezóně Řezáč triumfoval ve FIS Marathon Cup ale tentokrát na umístění v celkovém pořadí seriálu tolik nelpí, jeho hlavním cílem je úspěch v Jizerské padesátce a na slavném Vasově běhu.

Článek

Dvaatřicetiletý lyžař proto má jen přibližný plán sezóny. Vynechá pohárové závody v zámoří i další podniky. "Budu závodit podle toho, jak se budu zrovna cítit," řekl Řezáč, který elitní sérii dálkových běhů vyhrál loni poprvé v kariéře. Ve Vasově běhu startoval sedmkrát, nejlépe skončil v roce 2003, kdy dojel třetí. "Loni mi před cílem vypnula lyže," řekl ke smolnému závěru závodu, v němž skončil třináctý. "Snad to letos bude lepší," uvedl.

Do daleké Číny se mu opět nechtělo, letos mu ale pětidenní "zájezd" zpříjemní přítomnost manželky. V Pekingu pojede Řezáč sprint, vytrvalostní závod se koná v Čchang-čchunu. "Hodně jsem zvažoval, jestli tam pojedeme, protože jsem trochu nastydlý, ale už to mám všechno zařízené," prohlásil. "Takže když mě to klepne, tak mě to klepne tam," usmál se. Domů se vrátí se 3. ledna. "Je to dobré, než se člověk stihne adaptovat, bude doma," uvedl.

Do poloviny ledna chce být Řezáč fit, patnáctého se v okolí Bedřichova jede jeho oblíbená "Jizerka". "Pak tomu nechám volný průběh. Letos je totiž víc bruslařských závodů," vysvětlil. Volná technika mu moc nesedí. "Jasné je, že nevynechám Vasův běh, to bude letos velký závod," řekl. Na slavný běh na 90 kilometrů ve Švédsku se každý rok těší. "Chci letos dva velké závody vyhrát," zmínil svůj cíl. Nezlobil by se, kdyby to bylo právě na Jizerské padesátce a Vasově běhu.

Předloni Řezáč hovořil o snu v podobě olympijské účasti, ale v Turíně se klasická padesátka nejede, navíc dálkový běžec není členem lyžařské reprezentace a jeho vztahy se svazem nejsou ideální. V roce 2007 je však mistrovství světa v Sapporu, kde se jeho oblíbený závod pojede. "Je to sice daleko, ale už jsem o tom mluvil s koučem Petráskem a on slíbil, že mi nějaký nominační závod vypíše. Chtěl bych si to zkusit," uvedl Řezáč.

Reklama