Hlavní obsah

Neumannová bude po návratu z Japonska přemýšlet, co dál

PRAHA

Dva, tři týdny si musí sportovní fanoušci a manažeři počkat na rozhodnutí běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové o její sportovní budoucnosti. Zlatá olympijská medailistka z Turína se vrátila z posledního závodu Světového poháru v Sapporu a v příštích dnech se chce v klidu zamyslet nad tím, zda bude pokračovat, nebo ukončí kariéru.

Článek

Vítězka třicítky s hromadným startem na olympijských tratích v Turíně ukončila sezónu pátým místem v nedělním skiatlonu v Sapporu, dějišti příštího mistrovství světa v příští sezóně. Zda tam Neumannová bude startovat, o tom se rozhodne do půlky dubna. "Teď jsem dozávodila, budu mít trošku klidu a chci si nechat dva, tři týdny prostor. Nějak to dávám dohromady a až budu rozhodnutá se vší všudy, tak to řeknu," uvedla třiatřicetiletá běžkyně v telefonickém rozhovoru s ČTK.

O konci její kariéry se živě spekuluje od skončení olympiády. A co bude hrát hlavní roli při zvažování pro a proti? "Zdraví, to je teď už na prvním místě," napadlo Neumannovou nejdříve. "Dále moje zázemí, okolí, sponzoři a s odstupem pár dnů hlavně chuť do toho," doplnila šestinásobná olympijská medailistka a mistryně světa z loňského roku.

Frühauf zřejmě už skončí

Běžkyni by po úspěšné sezóně rádi ve stopě viděli manažeři. "Náš tým si myslí, že by to měla ještě aspoň rok zkusit," řekl manažer Josef Jindra deníku Sport ještě v Itálii. "Kdyby sponzoři chtěli Kateřinu podporovat dál, byla by obrovská škoda, aby nepokračovala," řekl. Na osmdesát procent údajně skončí její trenér Stanislav Frühauf.

Poslední závod sezóny, možná i kariéry, Neumannovou moc nenadchl. V Japonsku bylo špatné počasí, šestistupňové teplo, a běžkyně v klasické části skiatlonu dvakrát spadla. "A flákla jsem sebou vždy na stejném místě! To se mi v životě nestalo, až jsem se styděla. Prostě jsem perlila," komentovala karamboly ve strmém sjezdu. "Byla to moje chyba. Jednou se to stane, ale pak jsem měla strach a možná to udělala preventivně. Byl hluboký sníh, ale to mě neomlouvá," řekla.

Těší se na dceru Lucii

Neumannová si každopádně vyzkoušela tratě budoucího MS v klasickém lyžování, které se v Sapporu uskuteční v únoru 2007. "Nejsou extrémně těžké ani lehké," řekla běžkyně. Podmínky označila kvůli nestabilnímu počasí za problematické. "Mazání bude jednoznačně obrovsky náročné," řekla. Nepotěšilo ji ani třičtvrtěhodinové dojíždění z města do areálu. "A není tam možnost náhradního ubytování," řekla Neumannová, která na posledních velkých akcích bydlela ve vlastním pronajatém domě.

Ze země vycházejícího slunce běžkyně letěla domů dva dny. Při přestupu v Hongkongu si stihla jen koupit iPod a už se těšila na dceru Lucii. "Byla jsem bez malé skoro týden. A protože tam byla ponurá atmosféra, tak se mi strašně stýskalo," řekla Neumannová.

Má za sebou sezonu vyšperkovanou vytouženým olympijským zlatem a podtrženou stříbrem. "Mohlo to dopadnout i líp, ale samozřejmě to byla úžasná sezona," ohlédla se za zimou, v které vyhrála i tři závody Světového poháru a ještě třikrát stála na stupních vítězů. Byla ráda, že už nebude závodit, ale lyže ještě neodloží. "Chci lyžovat dál pro radost. Pořád mě baví jezdit jenom pro potěšení," těšila se.

Reklama