Hlavní obsah

Svaz zasáhl, Janda dál bude skákat za Česko

PRAHA

Vývoj situace se obrací. Vítěz Světového poháru Jakub Janda bude podle všeho dál skákat na lyžích za Česko. Možnost, že by měl pozastavenou nominaci na závody a v krajním případě by mohl odejít reprezentovat jinou zemi, je po jednání jeho manažera Františka Ježe s vedením lyžařského svazu zřejmě zažehnána.

Foto: čtk

Jakub Janda

Článek

Janda podle všeho může už příští týden podepsat reprezentační smlouvu. "Pravděpodobnost je vysoká, určitě přes padesát procent," uvedl v pátek předseda svazu Lukáš Sobotka.

"Celkem věřím tomu, že by tomu nemělo nic bránit," potvrdil pro ČTK i Jandův manažer Jež. Do sporu Jandy a vedení skokanského úseku výrazně zasáhlo vedení svazu. "Vypadá to, že jsme se nějak dohodli. Našli jsme nějaké průniky a teď řešíme, jak technicky zajistit, aby se představy střetly ve smlouvě," sdělil Sobotka.

Rozvoj celé disciplíny

Sporným bodem jednání mezi Jandou a úsekem bylo využití reklamních ploch na závodníkově výstroji. Ty drží úsek vedený Leošem Škodou, nechce se vzdát ani jejich části s tím, že peníze za ně využívá na rozvoj celé disciplíny.

Jež za této situace požadoval kompenzaci, která loni činila 1,05 miliónu korun. Letos ji chtěl vyšší vzhledem k tomu, že Janda se stal vítězem Světového poháru a úsek podle něj zásluhou skokana mohl získat více peněz od sponzorů. Škoda i to odmítal. Janda proto nechtěl uzavřít reprezentační smlouvu.

Situace se v minulých dnech vyhrotila natolik, že úsek požádal výkonný výbor svazu o pozastavení nominace vítěze Turné čtyř můstků na další závody, dokud nepodepíše. Ve středu se do patového stavu vložilo vedení svazu a po dvou dnech je dohoda na spadnutí.

Prémiový systém

Peníze pro Jandu půjdou z rozpočtu celého svazu. "Úsek ty peníze neměl a výkonný výbor bude muset sáhnout hluboko do kapsy, abychom ty představy týmu kolem Jandy aspoň trošičku splnili," naznačil Sobotka, že nepůjde o malou částku. Upřesnit ji nehodlal.

Dostane Janda peníze automaticky, nebo jen na základě výsledků? "O tom ještě budeme jednat," reagoval Sobotka. Svaz podle něj bude usilovat, aby co největší část skokan dostal v závislosti na výkonech. "To je pochopitelné," podotkl Sobotka. Součástí řešení je prémiový systém za umístění na mistrovství světa v Sapporu i ve Světovém poháru. Ten by se měl týkat všech reprezentantů v olympijských disciplínách.

Jandu čeká v sobotu další závod letní Grand prix v polském Zakopaném, o týden později se představí ve slovinské Kranji.

Reklama