Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka potřetí zdolali Prostějov a obhájili titul

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka získali jako první český klub čtvrtý mistrovský titul za sebou. Středočeši v sobotu i potřetí zdolali BK Prostějov, tentokrát na vlastní palubovce 98:74, a v nejmenším možném počtu zápasů ukončili letošní finálovou sérii, což se jim ještě nikdy v historii nepodařilo. Při předchozích třech triumfech totiž se soupeřem z Nového Jičína pokaždé ztratili minimálně jedno utkání.

Článek

Do posledního místa zaplněná nymburská aréna nejprve vyslechla státní hymnu a pak již věřila, že si vychutná poslední zápas letošní prvoligové sezony. Hosté měli nůž naopak na krku; pokud si chtěli prodloužit svou premiérovou finálovou sérii, museli uspět.

Jestliže na domácí palubovce Prostějov velkému favoritovi vydržel vzdorovat více než první čtvrtinu, venku sekundovali Moravané Nymburku pět minut. Náskok 10:5 ze 4. minuty ještě dokázali smazat, ale o dvě minuty později po několika nepřesných rozehrávkách vyrazil do brejku domácí Radoslav Rančík a smečí zvýšil už na 17:8.

Rychlé a vtipné akce domácích

Hostům se nedařila kombinace, zbytečně ztráceli míče, naopak pod vlastním košem nebyli schopni zachytávat rychlé a vtipné akce domácích a skóre začalo povážlivě narůstat v jejich neprospěch. V 8. minutě už Středočeši vedli dvouciferným rozdílem a jejich fanoušci byli ve varu.

Zdařilými kombinacemi je bavili oba Američané Washington a Mack a především nezastavitelný kanonýr Rančík. Ke konci první čtvrtiny Prostějov skóre zkorigoval, jenže když už měl možnost vrátit se do zápasu, na začátku druhé desetiminutovky dvakrát neproměnil trojku a domácí vzápětí ze stejné pozice trestali.

Prostějovský trenér Miroslav Marko se pokoušel nápor domácích zastavit oddechovým časem, jenže ani to hosty neprobudilo. Střelba se jim i nedále příliš nedařila, několikrát jim utekl míč do zámezí, a tak v pohodě hrající Nymburk navyšoval náskok. V poločase ukazovala světelná tabule patnáctibodový rozdíl a v tu chvíli už ani ten nejodvážnější sázkař nepochyboval o triumfu Středočechů.

Exhibiční nástup po přestávce

Nástup do druhé půle měli nažhavení domácí exhibiční. Jejich důsledná a těsná obrana povolila Prostějovu za prvních pět minut jen čtyři body a o výsledku bylo rozhodnuto. Nymburský náskok se definitivně přehoupl přes hranici 20 bodů a domácí fanoušci začali slavit.

Do sobotního dne trojnásobným šampiónům už ani tak nešlo o výši náskoku jako spíš o to pohlednými akcemi pobavit rozjařené příznivce. Kombinace zakončené smečemi do koše je zdvihaly ze sedadel, největší ovace vyvolával výkon nepolapitelného Rančíka.

Necelých šest minut před koncem už i domácí kouč Muli Kacurin, který s Nymburkem získal svůj první titul, usoudil, že je rozhodnuto a prostřídal své nejlepší hráče v čele s Rančíkem. I když nakonec domácí za skandovaného pokřiku "mistři" na vytouženou "stovku" nedosáhli, mistrovské oslavy, již čtvrté za sebou, jim to zkazit nemohlo.

Výsledek - finále:
ČEZ Basketball Nymburk - BK Prostějov 98:74 (27:19, 49:34, 73:56)
Nejvíce bodů: Rančík 24, Washington 15, Mack 14, Sokolovský a Savanovič po 12, Mirkovič 10 - Stuchlý 14, Nečas 13, Tomaszek 10. Rozhodčí: Vyklický, paulík, Vondráček. Trestné hody: 19/15 - 28/20. Fauly: 22:19. Pět chyb: 34. Tomaszek (Prostějov). Trojky: 9:6. Diváci: 1551. Nejlepší hráč: Rančík. Konečný stav série: 3:0.
Konečné pořadí NBL 2006/07:
1. Nymburk, 2. Prostějov, 3. A Plus Brno, 4. Děčín, 5. Mlékárna Kunín, 6. Pardubice, 7. Liberec, 8. NH Ostrava, 9. USK Praha, 10. Ústí nad Labem, 11. Sadská, 12. BBK Brno.

Reklama

Související témata: