Hlavní obsah

Basketbalisté neuměli na Mallorce zvítězit

PRAHA

Na tři prohraná utkání se omezila účast českých basketbalistů na mistrovství Evropy ve Španělsku, kam se národní tým vrátil po osmi letech. A dospěl k bolestnému zjištění, že evropská špička se nachází ve vyšším patře a sehnat klíč od výtahu není vůbec snadné.

Článek

Reprezentanti byli outsidery těžké skupiny, přesto snili o postupu, a když se v prvním utkání málem postarali o senzaci, vypadalo to, že by mohli překročit svůj stín. Recept na vítězství ale na Mallorce nenašli, po nezdaru v prodloužení s Němci se k maximálnímu výkonu už nepříblížili.

Sebedůvěra klesala a herní projev se zhoršoval, až si nakonec mužstvo neporadilo ani s Turky, přitom jejich psychika byla předchozími porážkami viditelně otřesena a naše šance uspět byla jedinečná. „Nechytli jsme začátek duelu pravdy, udělali hodně chyb v obraně a pomohli soupeři do psychické pohody. Když tým bodové manko s velkým úsilím stáhl, zase slevil z agresivity a místo využití nabídky ke zvratu umožnil Turecku lacino získat náskok,“ litoval trenér Zdeněk Hummel.

Národní tým na Mallorce doplácel na herní výpadky, snad jen Bartoň neměl slabší chvilku. Benda na pivotu dřel, ale dělal chyby a bylo až neuvěřitelné, jak Welsch přišel proti Turkům o střeleckou jistotu a jeho body týmu citelně chyběly. Víc se čekalo od Whitfielda na rozehrávce a vůbec se neprosadil druhý sled sestavy, ať už šlo o Starostu, Sokolovského, Beneše či Nečase. „Bohužel, na klíčových hráčích se projevila ke konci únava, nejen fyzická, ale i mentální,“ řekl Hummel.

České účinkování na šampionátu nelze nazvat fiaskem, na úspěch ale mužstvo nemělo. „Ukázali jsme, že dokážeme hrát i dobré partie s nejlepšími zeměmi kontinentu, jen chybí síla k tomu vítěznému krůčku. Je to o sebedůvěře, psychice, zkušenostech, ale i přetíženosti opor i obtížnosti dostat soupeře pod tlak,“ přemítal trenér Zdeněk Hummel a připustil úvahy o své rezignaci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.