Hlavní obsah

Basketbalistky před ME o obhajobě titulu nemluví

PRAHA

Reprezentační tým českých basketbalistek v sobotu vyrazí do Itálie na evropský šampionát, do něhož v pondělním úvodním zápase proti zatím neznámému soupeři vstoupí jako obhájkyně titulu z roku 2005. Basketbalistky hodlají potvrdit příslušnost k nejužší evropské špičce, ale o zopakování triumfu nahlas nehovoří. Na zpáteční cestu by si ale rády přibalily některý z cenných kovů, což by zajistilo alespoň účast v kvalifikaci o OH.

Článek

Na ně se dostane přímo jen mistr Evropy, další čtyři celky v příštím roce čeká dodatečná kvalifikační fáze. "Umístění do pátého místa bych bral, s jakoukoliv medailí bych byl velmi spokojený, protože týmy v Evropě se hodně vyrovnávají," uvedl na páteční tiskové konferenci v Praze trenér Jan Bobrovský. "Nemusíme se sice někoho bát, ale zase si nemůžeme myslet, že tam všechno půjde samo," řekl Bobrovský, zároveň kouč mistrovského Gambrinusu Brno.

Potěšila ho povedená letní příprava korunovaná třeba dvěma cennými výhrami nad úřadujícími vicemistryněmi světa z Ruska. "Příprava byla velmi dobrá a hodně náročná. Ukázalo se, že družstvo je dost silné, ale stejně bych varoval před přílišným optimismem. Příprava je prostě o něčem jiném než finálový turnaj, týmy v ní neodhalí všechny zbraně a svojí skutečnou tvář, hodně se taktizuje," upozornil Bobrovský, jehož družstvo vyrazí do Itálie vojenským charterem z pražských Kbel v sobotu půldruhé hodiny před polednem.

I samy hráčky si ale všimly pokroku v herní fázi. "Mám z toho dobrý pocit, hrajeme lépe a urovnaněji," těšila se kapitána Hana Machová, zotavující se z letní operace menisku.

Obhajoba titulu Češky nesvazuje

Právě Rusky předloni v Turecku ve finále trojkou v úplném závěru poslala do kolen už bývalá reprezentantka Eva Němcová a basketbalová velmoc teď bude Češkám chtít jako hlavní konkurent porážku vrátit. "Pořád se pasují do role, jako kdyby titul obhajovaly ony," všiml si sebevědomí ruského výběru Bobrovský. "Naopak nás nějaká obhajoba vůbec nesvazuje, jsme úplně v klidu," zdůraznil trenér, který věří, že do startu mistrovství budou v pořádku opory Machová a Ivana Večeřová.

Pivotmanka Večeřová si v přípravě zlomila nos, ale zdá se být už v pořádku, o něco nejasnější je situace u dirigentky Machové. Ta podstoupila operaci kolena. "Už jsem sice v plné zátěži, ale v posledním týdnu mě koleno zase rozbolelo. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál," poznamenala Machová.

Na letošním evropském šampionátu se nejprve hraje ve čtyřčlenných základních skupinách, přičemž tři nejlepší týmy postoupí do osmifinálové fáze. Tam pak ze šestičlenných skupin projde dál do čtvrtfinále nejlepší kvartet.

Češky se v Itálii představí s částečně obměněným kádrem oproti minulým velkým mistrovstvím. Kariéru už ukončila kanonýrka Němcová, reprezentační kapitolu loni uzavřely i další opory Michaela Pavlíčková a Zuzana Klimešová. Místo nich Bobrovský do týmu pozval hráčky nastupující generace, které si v Itálii odbudou premiéru na velké seniorské akci: Kateřinu Elhotovou, Miloslavu Svobodovou, Editu Šujanovou a Romanu Hejdovou. "Jsou hodně perspektivní, můžou nám pomoci a šanci dostanou," slíbil Bobroský.

Prvního soupeře ještě neznají

Basketbalistky zatím neví, s kým se utkají v prvním zápase na šampionátu. Jejich soupeř vzejde z dodatečné kvalifikace, v níž hrají Slovensko, Izrael a Polsko. Zatím nejlepší pozici mají před pátečním posledním duelem se Slovenskem právě Polky.

"Nejsme nijak nervózní z toho, že nevíme, na koho půjdeme. Na přípravu bude času ještě dost," řekla křídelní hráčka Markéta Mokrošová, zatímco Bobrovský upozornil na to, že úvodní zápasy na šampionátu mají pokaždé velkou důležitost. "Jde o to, aby se do týmu dostala pohoda a sebevědomí. Na posledních dvou evropských šampionátech nás první utkání pokaždé nakoply a pak jde všechno jednodušeji," připomněl Bobrovský turnaje mistrovství Evropy, z nichž Češky přivezly stříbro a zlato. Sám Bobrovský počítá s tím, že Češky se na úvod poměří s Polskem.

Hráčky si také uvědomují, že každé klopýtnutí ve skupině se může vymstít. "Jestli chceme medaili, tak zápasy ve skupině musíme zvládat, abychom třeba ve čtvrtfinále šli na relativně slabšího soupeře," zdůraznila Machová.

Reklama