Hlavní obsah

Basketbalistky porazily Litvu a jsou ve čtvrtfinále ME

VASTO

České basketbalistky porazily na mistrovství Evropy Litvu 75:67 a zajistily si postup do čtvrtfinále. Ve Vastu v neděli svěřenkyně trenérů Jana Bobrovského a Lubora Blažka uspěly až po zlepšeném výkonu ve druhém poločase, do kterého šly s desetibodovým mankem, ještě v poslední přestávce byl stav nerozhodný 56:56. Posledním soupeřem obhájkyň titulu v osmifinálové skupině bude v úterý Belgie.

Článek

Český tým vstoupil do zápasu koncentrovaněji než před dvěma dny proti Německu, ale i soupeři se dařilo střelecky, takže body zpočátku přibývaly v rychlém sledu na obou stranách. Český stroj se ale zadrhl už po čtyřech minutách, nepřesnosti v rozehrávce a uspěchanou střelbu z dálky potrestal soupeř od stavu 11:7 devítibodovou šňůrou, kterou zastavila až po více než tříminutovém výpadku ze šestek Kulichová. České obraně dělala problémy hlavně šikovná Brazdeikyteová úspěšnými průniky pod koš a brejky.

"Nezačali jsme moc dobře, špatně jsme bránili a nechali soupeře střílet. Nehrajeme tak uvolněně jako v zápasech v základní skupině, příliš jsme si nechali vnutit herní styl soupeře, který proti nám neměl co ztratit," uvedl v rozhovoru s ČTK Bobrovský s tím, že český tým si po předchozí prohře od Německa velmi dobře uvědomoval důležitost utkání. "Naše hráčky věděly, o co šlo, protože výhra by už znamenala jistotu postupu. Možná i proto ten slabší začátek," dodal kouč.

Také ve druhé části dostal český tým první koš, ale pak přišla jeho nejlepší fáze v prvním poločase, byť měla krátké trvání. Zlepšená obrana vyvedla rychlé Litevky na chvíli z míry a sedmibodové manko Češky za tři minuty zlikvidovaly na 28:28. Překlopit skóre na svoji stranu se ale Bobrovského týmu nepodařilo, naopak vzápětí soupeřkám umožnil vstřelit snadný koš a znovu musel jen dotahovat ztrátu.

Poločas prohrály Češky o deset bodů

Koncovka poločasu se pak obhájkyním titulu vůbec nevydařila, na komplikovanou rozehrávku navazovala nepřesná a unáhlená střelba ze všech pozic a nebýt dvou trojek Mokrošové, jež se starala ve velké části druhé čtvrtiny o rozehrávku, vedly by Litevky víc než o deset bodů (45:35).

Pět úvodních bodů českého týmu po změně stran znamenalo další záblesk naděje na zvrat, ale euforie opět vydržela jen krátce. Vzápětí inkasovala bedlivě střežená pivotka Kulichová čtvrtý faul a trenéři do té doby nejlepší střelkyni družstva museli šetřit a vystřídat. Tým se vrátil k neúčelné hře, než přišla 28. minuta a v ní dvě trojky v podání sváteční střelkyně z dálky Večeřové a posléze Vítečkové na 52:53. Družstvo vycítilo šanci a po průniku Machové před poslední přestávkou šlo po dlouhé době do vedení, soupeř ale ještě ze šestky vyrovnal.

"V obraně jsme se ve druhém poločase zlepšili, i když stále se nám příliš nedařila střelba. Když se nám ale podařilo tu desetibodovou ztrátu překlopit, šli jsme jasně přes ně," řekl Bobrovský. "Náš tým předvedl větší vůli po vítězství, každá z hráček, která nastoupila, sehrála důležitou roli, všechny chtěly strašně moc zvítězit," doplnil.

Na dramatickou koncovku nakonec ale nedošlo, protože Machová otevřela svou první trojkou a druhým košem v zápase závěrečné dějství a Litevky znervózněly. Navíc na ně platila zónová obrana, přes níž už se nedostaly ke snadným košům jako dosud, a Litevky začaly působit bojácně. Skvělé zákroky Veselé v obraně i pod litevským košem zvýraznily vedení českého týmu a rozhodující fázi dvě a půl minuty před koncem zápasu završila další trojkou na 71:63 znovuzrozená Machová.

Výsledek osmifinálového zápasu:
ČR - Litva 75:67 (19:24, 35:45, 56:56)
Nejvíce bodů: Mokrošová a Vítečková po 13, Kulichová 10, Veselá 9, Machová 8, Hartigová a Šujanová po 6, Uhrová a Večeřová po 5 - Brazdeikiteová 13, Ciudarieneová a Sulcuiteová po 12, Valužyteová 11. Rozhodčí: Julienová (Fr.), Ciulin (Rum.), Cekov (Bulh.). Trestné hody: 12/10 - 17/14. Fauly: 19:14. Trojky: 9:3. Diváci: 700.
Tabulka:
1. ČR431278:2277
2. Belgie330214:1696
3. Lotyšsko321193:1785
4. Německo413227:2555
5. Litva413237:2765
6. Turecko413263:3075

Reklama