Hlavní obsah

Gólman házenkářské reprezentace Galia chce na ME zapomenout na MS

PRAHA

Úspěšným vystoupením na evropském šampionátu v Norsku chce český házenkářský brankář Martin Galia zapomenout na loňský nevydařený světový šampionát v Německu. On i jeho kolega Petr Štochl by měli patřit o oporám týmu, který bude bojovat nejen o evropské medaile, ale i o možnost zůstat v okruhu kandidátů olympijského startu v Pekingu.

Článek

"Chci podat o sto procent lepší výkon, jak před rokem v Německu. Ten šampionát pro nás skončil velkým neúspěchem. Mně se nedařilo a bylo velkou chybou, že jsem na mistrovství po zranění vůbec jel," řekl pro ČTK brankář bundesligového celku FA Göppingen.

Na loňské MS, kde český tým obsadil dvanácté místo, odcestoval Galia s nevyléčeným zraněním na ruce, když se zcela nezotavil po operaci zlomeného prstu. "Po mistrovství jsem se vrátil do klubu a bylo mi doporučeno, abych vynechal letní kvalifikaci. Plyne z toho pro mě jediné poučení: cestovat na vrcholnou akci jen zcela zdravý. Proto naprosto chápu Filipa Jíchu, že evropský šampionát vynechá," připomněl Galia českou hvězdu, která se zotavuje po operaci kolena.

Galia má za sebou vydařený podzim

Galia má za sebou vydařenou podzimní sezónu. "Dařilo se mně i celému mužstvu v bundeslize, kde jsme nyní na osmém místě, což je dobrá výchozí pozice pro útok na evropské poháry," pokračoval Galia, který je v hodnocení brankářů německé soutěže na druhém místě za Francouzem Omeyrem z Kielu.

Před evropským šampionátem si česká brankářská jednička velice pochvaluje atmosféru v reprezentačním týmu. "Všichni jsou odhodláni konečně uhrát dobrý výsledek," zdůraznil Galia. Za velký přínos vidí i návrat Martina Šetlíka do celku po pěti letech. "V přípravě zvládl vše, počínal si jak pětadvacetiletý. Jeho klid, přehled a zkušenosti budou jistě pro tým velkým přínosem," míní Galia.

On sám si ovšem nemyslí, že je brankářskou jedničkou celku. "Petr Štochl má výbornou sezónu a výbornou formu. Klidně se můžeme střídat, není mezi námi žádný rozdíl. Někomu se daří více na jednoho soupeře, druhému na jiného. V tom je naše velká výhoda," dodal Galia.

Reklama