Hlavní obsah

Házenkáře čekají v play-off o postup na MS dva duely se Srbskem

LILLEHAMMER

Čeští házenkáři se o účast na mistrovství světa 2009 utkají v červnových zápasech play-off se Srbskem. Rozhodlo o tom losování v Lillehammeru, kde odpoledne vyvrcholil finálovým zápasem evropský šampionát. Přes téhož soupeře, hrajícího tehdy ještě pod hlavičkou společného týmu SČH, Češi po dvou vítězstvích postoupili na minulé MS 2007 do Německa.

Článek

Reprezentační pivot Petr Hrubý považuje Srbsko za přijatelného soupeře. "Po mistrovství Evropy víme, že nás nejvíc tlačí bota v obraně, a na to se musíme soustředit v přípravě. S návratem Jíchy se zvýší i údernost útoku. Věřím, že se nám podaří postoupit," prohlásil Hrubý.

Také druhý nejlepší střelec loňského MS Filip Jícha tvrdil, že los dopadl dobře. "V poslední době jsme Srbsko poměrně přesvědčivě přehrávali," připomněl sérii čtyř zápasů bez porážky. "Náš tým se nyní po neúspěchu na mistrovství Evropy stabilizuje, vrátí se ti, co nemohli v Norsku nastoupit, včetně mne. Na jaře bude i dostatek času se v přípravě sehrát. Já se po zranění už cítím v pořádku a mám za sebou také dvě přípravná utkání v B-týmu Kielu," řekl Jícha, který ME po operaci kolena vynechal.

Evropské celky mají na turnaji, který v lednu příštího roku uspořádá Chorvatsko, vyhrazených čtrnáct míst z celkového počtu 24 účastníků. Pět týmů do kvalifikace nemusí: Chorvatsko jako pořadatel, Německo jako obhájce titulu a trio Dánsko, Francie, Švédsko na základě umístění na letošním ME.

Češi byli díky účasti na evropském šampionátu nasazení, zatímco Srbové se museli do play off probojovat z kvalifikační skupiny, v níž zdolali Izrael a Faerské ostrovy. První zápas play off by se měl hrát 7., nebo 8. června na českém území, odveta o týden později v Srbsku.

Otázkou je, zda v nich reprezentaci povede dosavadní trenér Pavel Pauza. Tomu po mistrovství Evropy v Norsku, kde jeho svěřenci třikrát prohráli a nepostoupili ze základní skupiny, vypršela smlouva a svaz by měl do 5. března rozhodnout, kdo národní tým povede. "Zvážíme, jestli vypíšeme výběrové řízení, nebo budeme kandidáty oslovovat přímo," řekl v deníku Sport svazový šéf Jaroslav Chvalný.

Rozlosování play-off:
Česko - Srbsko, Slovinsko - Slovensko, Španělsko - Řecko, Norsko - Ukrajina, Bělorusko - Rusko, Černá Hora - Rumunsko, Polsko - Švýcarsko, Maďarsko - Bosna a Hercegovina, Makedonie - Island.

Reklama

Související témata: