Hlavní obsah

Rus Kirilenko je nejlepším basketbalistou Evropy

MNICHOV

Nejlepším basketbalistou Evropy za rok 2007 byl zvolen Rus Andrej Kirilenko, který loni ve Španělsku dovedl sbornou k překvapivému vítězství na mistrovství Evropy. Výsledky ankety, v níž hlasovali fanoušci, experti, trenéři a novináři, zveřejnila Mezinárodní basketbalová federace (FIBA). Kirilenko porazil i Němce Dirka Nowitzkého, loňského nejužitečnějšího hráče v NBA, třetí skončil Španěl José Calderón.

Článek

Kirilenkovi, opoře Utahu Jazz, k vítězství pomohly skvělé výkony na evropském šampionátu. Tam dosáhl v průměru 18 bodů na utkání a nasbíral téměř devět doskoků a stal se nejlepším hráčem turnaje. Rusové by bez něj jen těžko mohli pomýšlet na první vítězství na ME od roku 1985, kde triumfoval ještě tehdejší Sovětský svaz.

"Andrej Kirilenko je zaslouženým vítězem této ceny. Velmi málo lidí čekalo, že by Rusko mohlo vyhrát. Velmi výrazně se o to zasloužil právě on," řekl prezident FIBA George Vassilakopulos.

V hlasování fanoušků skončil Kirilenko až na čtvrtém místě, zatímco největší oblibě se u nich těšila litevská hvězda Ramunas Šiškauskas. Kirilenko ale vyhrál u expertů, což mu v součtu stačilo k prvenství.

Anketa FIBA o nejlepšího basketbalistu Evropy:
1. Kirilenko (Rus.), 2. Nowitzki (Něm.), 3. Calderón (Šp.), 4. Parker (Fr.), 5. Šiškauskas (Lit.), 6. Diamantidis (Řec.), 7. Gasol (Šp.), 8. Biedrins (Lot.), 9. Smodiš (Slovin.), 10. Deng (Brit.), 11. Holden (Rus.).

Reklama