Hlavní obsah

Znovu se začne hrát Evropská liga ve stolním tenise

KUANG-ČOU

Od roku 2009 budou stolní tenisté opět hrát Evropskou ligu, dříve oblíbenou soutěž reprezentačních družstev. Její definitivní podobu v pátek schválil na svém jednání během mistrovství světa družstev v čínském Kuang-čou kongres Evropské unie stolního tenisu (ETTU).

Článek

Nová Evropská liga družstev se bude v mužské i ženské kategorii hrát ve třech osmičlenných divizích. Družstva budou rozdělena do dvou čtyřčlenných skupin, v nichž se celky utkají dvoukolově každý s každým. Dva nejlepší týmy z každé výkonnostní kategorie postoupí do závěrečných bojů, kde se bude hrát o peněžité odměny. Poslední družstva naopak sestoupí do nižší výkonnostní soutěže.

"Osobně obnovení Evropské ligy vítám," řekl předseda České asociace stolního tenisu Zdeněk Botek. "Bez této soutěže prakticky příznivci českého stolní tenisu neměli možnost vidět v České republice reprezentační kolektivy a to, si myslím, byla velká škoda."

Kvalifikací pro obnovenou Evropskou ligu družstev je právě probíhající MS v Kuang-čou a podzimní ME v Petrohradu. České týmy zřejmě budou v nejvyšší divizi chybět. Muži sice v Číně postoupili mezi nejlepších osm týmů, ale na posledním mistrovství Evropy sestoupili z elitní kategorie a v Petrohradu mohou být nejlépe sedmnáctí. Ženy jsou na tom o něco lépe, klíčový z jejich pohledu bude evropský šampionát. Podle Botka však šance nejsou velké. "Zřejmě si budeme muset cestu do elitní kategorie nové Evropské ligy postupně vybojovat," dodal šéf českého svazu.

Reklama

Související témata: