Hlavní obsah

České volejbalistky mají po další výhře téměř jistý postup na ME

OPAVA

České volejbalistky porazily na úvod druhého kvalifikačního turnaje v Opavě Slovinsko 3:1 a prakticky si zajistily přímý postup na mistrovství Evropy, které se příští rok koná v Polsku. Po čtyřech utkáních vedou české reprezentantky skupinu bez prohry a k definitivě jim schází uhrát v závěrečných dvou zápasech proti Albánii a Moldavsku jeden set.

Článek

Český tým zápasil ve vstupním duelu s vlastní nervozitou. První míč uhrál až za stavu 0:5 a stín zlého startu na něm ležel celý první set. Hrozivou ztrátu sice dorovnal zlepšeným servisem, ale i za stavu 11:10 se nezbavil nervozity a dobré okamžiky prokládal banálními chybami.

Ani náskok 24:22 výběru trenérky Táni Krempaské nestačil. Dva setboly Slovinky odvrátily a v přetahované jim nakonec zkušená legionářka Borovinšeková vystřílela v úvodní hře vítězství, které jim ještě dávalo naději na sesazení soupeřek z prvního místa.

Češky potřebovaly získat aspoň set. Jejich hra se od druhé sady rapidně zvedla s příchodem Havelkové a Kallistové a vyváženým výkonem na příjmu i bloku dlouho držely až čtyřbodový náskok. Soupeř zápas zdramatizoval, když srovnal na 15:15, ale koncovka byla v režii českých volejbalistek, které se při rozhodujících výměnách prosadily kvalitní obranou na síti.

Za stavu 1:1 na sety z českého celku definitivně spadly obavy. Tým se uklidnil a zkonsolidovaná sestava byla míč od míče jistější především v útoku. Proti pestré ofenzivě a přesným smečům byly Slovinky stále bezbrannější. V závěru hostující hráčky rezignovaly. Prostřídanou sestavu domácí celek rychle smetl z opavské palubovky a může pomalu slavit: přímý postup na šampionát do Polska zaručí zisk jediného setu v závěrečných dvou utkáních proti papírově slabším protivníkům, než bylo Slovinsko.

Česko - Slovinsko 3:1 (-28, 20, 20, 14)
Rozhodčí: Juhasz (Maď.), Lagierski (Pol.). Čas: 94 min. Diváci: 400.
Sestava ČR: Mühlsteinová, Šenková, Plchotová, Matuszková, Kučerová, Pastulová, libero Jášová - Havelková, Kallistová, Jelínková, Havlíčková.

Reklama

Související témata: