Hlavní obsah

Novým trenérem českých házenkářů se stane Slovák Lipták

PRAHA

Novým trenérem české reprezentace házenkářů se stane Martin Lipták. Slovenský kouč nahradí na tomto postu Pavla Pauzu, který český výběr vedl od srpna 2005. U ženského výběru bylo nabídnuto pokračování dosavadnímu kouči Jiřímu Tkadlecovi.

Článek

Liptáka oslovil Český svaz házené v červnu. Bývalý československý reprezentant projevil zájem, ale otázkou bylo, zda mu dá souhlas jeho nový zaměstnavatel rakouský celek A1 Bregenz. Toho vedle domácí soutěže čeká i účast v dalším ročníku Ligy mistrů.

Svaz i Lipták se nakonec s Bregenzem dohodli na všech bodech smlouvy a slovenský trenér se tak stane Pauzovým nástupcem. Jeho první akcí na české lavičce budou dva zápasy kvalifikace ME 2010 v Rakousku: na přelomu října a listopadu se český tým utká nejprve s Lotyšskem na jeho půdě, o pár dnů později přivítá v Brně silnou Francii.

Pauza s českým týmem postoupil na MS 2007 v Německu a zvládl i další kvalifikaci, když dokázal dovézt tým na ME 2008 do Norska. Neúspěšná byla až letošní kvalifikace na MS 2009 v Chorvatsku, kdy jediná branka rozhodla o tom, že se na šampionát místo Čechů pojede Srbsko.

K podpisu smlouvy by mělo dojít během 14 dnů

"Výkonný výbor na svém zasedání nekonstatoval nespokojenost s prací dosavadního realizačního týmu, ale chtěl dát družstvu nový impulz, protože věříme, že v hráčích je potenciál umístit se na lepších příčkách na vrcholných akcích," řekl předseda svazu Jaroslav Chvalný. "K podpisu smlouvy by mělo dojít během čtrnácti dnů," dodal.

Liptákovi je 44 let a na svém kontě má 133 reprezentačních startů; podílel se i na sedmém místě československého výběru na MS 1990. S týmem Košic se stal v roce 1989 mistrem republiky, o dva roky později byl vyhlášen nejlepším házenkářem Slovenska. V české lize vedl v sezóně 2004/05 Frýdek-Místek, s kterým skončil na druhém místě, v minulé sezóně dovedl ke slovenskému titulu Prešov.

U ženského reprezentačního celku byla další práce nabídnuta dosavadnímu kouči Tkadlecovi. "V současné době je na dovolené, ale do konce července by mělo být rozhodnuto," dodal Chvalný.

Reklama